Inspiration og guides fra Bygma

Inspiration og guides

Skillevæg

Har du brug for at lave din egen skillevæg i gips? Det kan der være mange årsager til. Måske du har et stort rum til børnene, du ikke bruger, men har brug for at lave et ekstra, mindre rum til den lille ny. Det er hurtigt og økonomisk at bygge en gipsvæg, da gips er et meget billigt materiale, og samtidig er det oplagt gør-det-selv arbejde, som kun er en del nemmere og billigere end at købe sig til træ. Hos Bygma forhandler vi alle materialer og værktøj, du skal bruge, for at bygge din egen skillevæg, og vejleder gerne omkring materialevalg. Her kan du se en lille guide til, hvordan du bygger din egen skillevæg af gipsplader, samt hvilke tanker der er vigtige du gør dig, før projektet går i gang.

Inden du går i gang med din skillevæg i gips

Når du vælger at bygge en gipsvæg i stedet for en af træ, er der et par ting, du skal tænke over, hvordan du vil gøre, inden du går i gang. Hvad er kravende til udseende, tykkelse og styrke? Skal din skillevæg holde støj ude mellem dine rum? Hvilket værktøj, materiale og produkter du bruger? Det kan være en god ide at holde en log over disse tanker, så du ingen detaljer glemmer.

En almindelig 13mm Knauf gipsplade A-1 er nem at bearbejde og vejer ikke så meget, når du skal sætte den fast mellem gulv og loft. Til gengæld skal du bruge 2 lag, for at væggen bliver stærk nok, og her skal det første lag være rigtigt tykt.

Vælger du derimod at benytte fibergips til din skillevæg, kan du nøjes med et enkelt lag. Her kan du for eksempel med fordel benytte dig af 15mm Knauf ultra board u-1. . En anden fordel er, at fibergipsen er skruefast, det vil sige at du i høj grad kan undvære plugs ved ophængning af for eksempel billeder. Faktisk kan væggen bære op til 40 kg pr. skrue uden plugs, og det gør det også en meget sikker løsning.

Hvor tyk skal din skillevæg være? Ved flere lag af gipspladerne, gør du kun væggen tykkere, hvilket også gør den mere lyd- (og varme-) isolerende. Er der ikke specielle krav til væggen, anbefales det at bruge 70mm Knauf gipsstolpe MR70, eller hvis du foretrækker træ, en helt almindelig skillerumslægte. Skriv dette ned i din log.

Materialer til gipsvæggen

1. Byg skelettet til din gipsvæg 

Før du går i gang med arbejdet, er det vigtigt at rengøre området, hvor din kommende skillevæg skal stå. Når overfladerne er rene og jævne, er du klar til at mærke op, hvor din skillevæg skal monteres på gulvet. Husk at tage højde for pladetykkelsen og hvor eventuelle dørhuller skal være på både den ene og anden side. Du kan med fordel bruge laserværktøj for at sikre, at din skillevæg bliver 100% i lod, men et almindeligt vaterpas kan også sagtens klare opgaven. Det er en god ide også at mærke af på både gulv og loft, så du er sikker på, at pladen monteres det rigtige sted på gulvet.

Mod eksisterende gulve, vægge og lofter skal du bruge skumbeklædte stålprofiler, Knauf væg/loftskinne MSKP70. Du streger nemt dine mål op lige med blyant på dine skillevægge, og klipper derefter ganske let med en pladesaks eller andet passende værktøj. Når du har tilpasset dine profiler i længden helt, kan disse fastgøres pr. 60 cm, alt efter underlaget, med enten skruer, søm eller dyvler på dine plader. 

Når rammen med MSKP-profiler er færdig, skal du til at montere skelettet med gipsstolper uden skum på bagsiden på dine plader. De tilpasses på samme måde med en pladesaks som væg/loftskinnen.2. Isolering af gipsvæggen

Du kan med fordel vente med at isolere din væg, indtil du har monteret gipsplader på den ene side af din skillevæg. Når du isolerer, anbefales det at bruge dit mineraluld (stenuld og glasuld), da det er nemmere at arbejde med end andre former og typer, når du kommer til montering. Det er en god ide at finde nogle batts som fx Knauf ecobatt 37 formstykke 70mm - 46x125cm, der passer til en stolpeafstand på 45 cm.

Husk at bruge maske, handsker og noget der beskytter din hud - isoleringen forårsager nogle gange foresage kløe og svie ved kontakt til hud. Derfor er det en god ide altid at have arbejdshandsker som en fast del af dit værktøj, da det kan lette din arbejdsbyrde via beskyttelsen.

Når du monterer isoleringen, skal du sørge for at tilskære den, så den udfylder mellemrummet i stolperne. Du må dog ikke lade den bule ud og presse på gipsen. Det er altid en god ide at investere i en isoleringskniv, da det ikke altid er nemt at tilskære pænt med en hobbykniv. En perfekt tilskæring gør det meget lettere, når du kommer til montering, og resultatet bliver også meget pænere, når først du har monteret din isolering.3. Montering af gipsplader

Når du monterer gipsplader, er det vigtigt at have dit værktøj i orden. Skarp hobbykniv, fintandet fuksvansblyant, retskinne (eller vaterpas) og en skruemaskine er et must. Den første gipsplade, der støder op mod skillevæggen, skal have afskåret sin spartelkant. Hvis den eksisterende væg er skæv, skal du ligeledes skære gipspladen skævt til, så den flugter væggen. Afmærk målene på din gipsplade, placer din retskinne og skær herefter forsigtigt med din hobbekniv i overfladen. Du kan herefter knække kanten nemt og skære igennem kartonen på gipspladen. 

Når du skruer gipspladen fast i gipsstolperne, er det vigtigt at overholde gældende skrueafstande. Læs monteringsvejledningen for den valgte gipsplade. Du kan med fordel montere en stor, lige planke på rammen af din gips, før du skruer den i gipsen, så den holder pladen fast.4. Spartling og overfladebehandling af gipsvæg

Gipsplader er forholdvis nemme at spartle, og har du hænderne skruet ordentlig på i forhold til gør-det-selv, så er der ingen grund til panik. Almindelige gipsplader har en spartelforsænkning indbygget i pladen, som er nem at fylde ud med spartel. Som udgangspunkt skal du spartle gipspladerne over 3 gange, da spartelmassen synker, når den hærder ind. Læs altid monteringsvejledning og trin-for-trin guiden på den valgte plade. Husk at gå dine skruehoveder efter, så de ikke stikker ud fra pladen, når du skal spartle. Her kommer de tre trin, som du skal følge, alle gange du skal spartle dine gipsplader.

1. trin

Start med at fylde spartelforsænkning ud med spartel på skillevæggen. Brug en 15 cm spartel og træk af, så det flugter med pladerne. Når du har trukket spartel på hele samlingen, skal du trykke armeringsbånd ind i samlingen og glatte alle lufthuller væk. Du kan også vælge at benytte glasfibervæv, som er selvklæbende.

2. trin

Når det første lag spartelmasse er gennemtør, kan du let slibe samlingerne over og fjerne de værste knopper og grater, for at gøre klar til andet lag. Børst det værste støv væk med en kost, eller giv samlingen en tur med en støvsuger, før du spartler igen. Fyld mere spartel i samlingerne og træk det igen af jævn med pladerne. Giv også skruehoveder en tur til. 

3. trin

Gentag slibning og fjern støv. Nu skal du spartle sidste gang. Brug minimum en 30 cm bredspartel til at trække spartelmasse på denne gang. Sørg igen for at trække af, så det flugter med kanterne. Giv også skruehovederne en sidste tur. Det er en god ide at notere i din log, hvor langt du er nået i denne proces.

Overfladebehandling

Når spartelmassen er tør, slibes samlinger og skruehoveder samt væggen jævn og fast. Du kan hjælpe dig selv ved at tage en lommelygte eller en arbejdslampe og belyse væggen ved siden, for at se eventuelle ujævnheder. 

Hvis man evt. har spørgsmål til processen, så find dit lokale byggemarked. Til dem bør du lave en email med spørgsmål, som de helt sikker kan give dig svar på. De fleste af vores byggemarkedet i Danmark tilbyder både kundeservice over email og opkald.Dette værktøj får du brug for