Melaminplader er den type træplade, der er belagt med en overflade af melaminharpiks, og som derfor er modstandsdygtig over for ridser, slid og pletter, og gør dem nemme at rengøre.
Hos Bygma kan du købe hvide melaminplader i bedste kvalitet, som alternativ til massivt træ eller finer. Pladerne er populære til køkkenindretning til bordplader, skabe, hylder og skuffer, fordi overfladen er nem at rengøre og tåler fugt og fedt, ligesom de også bruges som ordinære hobbyplader.
Som beklædning til vægge og lofter anbefaler vi, at du gennemser udvalget af forskellige OSB-, MDF- og krydsfinerplader i udvalget under byggeplader. Alternativt kan du også købe almindelige spånplader uden glat melaminbelægning.
+ Vis alle
Melamin referer først og fremmest til overfladebehandlingen på en træplade, hvorfor betegnelse melaminplade kan være omfattende.
Typisk er der tale om træplader, også kendt som hobbyplader, i forskellige mål, med en farvet (ofte hvid) melaminbelægning, mens kernen af pladen både kan være en spånplade eller en MDF-plade.
Typen af kerne har især betydning for melaminpladens styrke og vægt. En 10mm melaminplade med kerne af spånplade er typisk lettere og mere skrøbelig, hvor samme 10 mm plader med MDF-kerne er dyrere men også betydelig mere robust.
På overfladen kan melamin og laminat se ens ud, men der er en markant forskel i fremstillingen af de to populære produkter til hylder og bordplader. Melaminplader er træplader belagt med et lag af melaminharpiks, mens laminat fremstilles ved at laminere flere lag af papir eller stof ovenpå en træfiberplade eller krydsfiner.
Laminat er også en stærk og holdbar overfladebelægning, som nævnt er den fremstillet ved at laminere flere lag af papir eller stof sammen med en højtryksharpe, og derefter binde dem til en kerne af enten træfiber eller krydsfiner.
Laminat er lige så kendt for sin modstandsdygtighed over for ridser, pletter og varme som melamin, men er oftere brugt som køkkenbordplader og arbejdsborde, fordi melamin er sårbar over for høje temperaturer.
Som udgangspunkt er det altid at foretrække, at købe melaminplader hvor målene passer. Den hårde overfladebelægning kombineret med kerne af spåner gør pladen udfordrende at tilpasse og ender ofte i revner og flosser.
Med den rette dyksav i høj kvalitet og en specifik klinge beregnet til beskæring af melamin og laminatplader, er det dog muligt at tilpasse pladerne, hvis du f.eks. skal lave en samling mellem to bordplader. Dertil skal du også bruge en samlingsfræser.
Da det er sjældent du skærer i melamin eller laminat, bør du overveje om du vil ofre pengene på det dyre udstyr, eller om du vil leje det i din lokale Bygma.
Se udvalget af værktøj du kan leje.
Skal du opsætte opbevaringssystem på væggene, fører vi også Elfas opbevaringssystem med tilhørende melaminhylder. Her får du en let, praktisk og fleksibel løsning hvor du ikke selv skal tilpasse hylder og plader.
Fordi melaminplader oftest er baseret på traditionelle spånplader, har de også deres begrænsninger. Derfor anbefaler vi også, at du tager andre typer byggeplader i betragtning, inden du vælger spånplader.
Selvom både overfladebehandlet MDF, OSB og krydsfinér er dyrere, så er det stærkere og mere holdbare træplader end de udbredte melaminplader.
Fordi melaminplader oftest er baseret på traditionelle spånplader, har de også deres begrænsninger. Derfor anbefaler vi også, at du tager andre typer byggeplader i betragtning, inden du vælger spånplader.
Selvom både overfladebehandlet MDF, OSB og krydsfinér er dyrere, så er det stærkere og mere holdbare træplader end de udbredte melaminplader.
Ved første syn, forekommer OSB (Oriented Strand Board) ikke som et alternativ til melamin. Pladen er fremstillet af især aflange træspåner af større sortering, lagt i forskellige retninger og presset sammen med varme og lim.
Fremstillingsprocessen gør OSB stærkere og mere stabile, men med en overflade der ikke forekommer umiddelbart forenelig med melaminpladernes ensartede udtryk. Hvis ikke træfibrenes nuancer og udtryk passer ind i hjemmet, er pladerne dog bedre egnet til at blive malet end fx MDF plader eller spånplader.
Finerplader er fremstillet af mange tynde lag af træ, der skrælles af træstammerne. Finérlagene bliver limet sammen sådan at fiberretningen i én finér altid står vinkelret på fiberretningen i mindst én nabofinér.
Pladerne er markant stærkere end både OSB, MDF og melaminplader med kerne af spåner. Skal du derfor lave hylder, der tåler høje vægtbelastninger, er krydsfineren dit foretrukne valg.
I mange melaminplader finder du en kerne af MDF (medium density fibreboard) som er en tættere og stærkere pladetype end almindelig spånplade.
MDF-pladerne kan beklædes med f.eks. finér eller plastik men påtænker du at male dem, skal du være opmærksom på, at vand- og akrylbaseret maling trænger ind i plade opløser den, hvis ikke du gør korrekt brug af grunder/ primer.