I Bygmas udvalg af af byggeplader, finder du krydsfiner plader til alle byggeprojekter, uanset om du skal bygge tag, be klæde vægge, lave møbler eller etablere underlægning til et nyt gulv.
Krydsfiner udmærker sig især ved en meget høj styrke og brudsikkerhed, samt at de er mere tilpasninsvenlige og skruefaste end tilsvarende OSB-plader.
Når du skal finde den rette krydsfinerplade, er det vigtigt at orientere dig i henholdsvis pladsens anvendelsesklasse, træsorten og overfladekvaliteten.
Er du i tvivl om hvilke klasser du skal benytte til hhv. gulv, tag, vægge eller møbler, kan du læse mere om krydsfiner klasser her.
+ Vis alle
Inden du køber krydsfinerplader, er det vigtigt at orientere dig om, hvilken anvendelsesklasse de er i, hvilke overfladekvaliteter de har, og deres respektive brudstyrker, da de har stor indflydelse på, hvor de må bruges, deres holdbarhed og udseendet.
Når du skal vælge krydsfinerplader, skal du først og fremmest tænke på, hvor og hvordan de skal anvendes, og hvilke forhold de udsættes for.
Der er stor forskel på en krydsfinerplade, der er velegnet til konstruktion af møbler eller indretning, og dem du bruger som undergulv, tagkonstruktion eller som facadebeklædning.
Pladens anvendelsesklasse dækker først og fremmest, hvilken grad af fugt krydsfinerpladen bliver udsat for før og efter montering. Her tages udgangspunkt i to standarder, DS/EN 314, der beskriver holdbarheden af den lim, der anvendes til at lime krydsfineren sammen, mens DS/EN 636 dækker hele pladens holdbarhed.
Anvendelsesklasse I: Krydsfiner plader i denne klasse må kun anvendes i tørre omgivelser.
Anvendelsesklasse II: Krydsfiner plader i denne klasse kan anvendes i omgivelser, hvor de udsættes periodisk for luftfugtighed op til 75%.
Anvendelsesklasse III: Krydsfiner plader i denne klasse kan anvendes i omgivelser, hvor de udsættes mere vedvarende for luftfugtighed over 75%. I mange situationer omtales anvendelsesklasse III også som vandfast krydsfiner.
Et andet forhold at tænke på, når du køber krydsfinerplader, er overfladens udseende, kvalitet og hvilken type træ, som den er lavet af.
En flot og velpudset krydsfinerplade i birketræ er dyr og egner sig bedst, hvor overfladen skal være synlig, f.eks. ved indendørs skillevægge, til møbler eller i nogle situationer også gavl og facader.
En mere ru krydsfinerplade med reparerede sprækker og knaster er billigere og er det perfekte valg, når du skal etablere undertag, undergulv eller beklædninger, der alligevel skjules af f.eks. vinylgulv, tagpap eller flotte facadeplanker.
Overfladens kvalitetsklasse er standardiseret efter DS/EN 635 og er opdelt i fem grupper.
Kvalitetsklasse E / S: Overfladerne er af absolut højeste kvalitet, og her er tale om de absolut bedste krydsfiner, der er egnet til dekorative projekter, hvor finish er vigtig.
Kvalitetsklasse I: Overfladen er flot, kan stå alene og er velegnet til maling med enten indendørs eller udendørs træmaling afhængig af brugssituationen.
Kvalitetsklasse II: Overfladen kan i nogen grad bære præg af knaster, reparation med propper og er bedst egnet til situationer, hvor udseendet er mindre vigtigt, men der stadig ønskes en jævn overflade.
Kvalitetsklasse III: Overfladen kan i større grad bære præg af knaster og reparationer og er bedst egnet til situationer, hvor udseendet er uvæsentligt, som f.eks. til undergulv, tag og beklædninger, der skjules under f.eks. vinylgulv, tagpap eller facadeplanker.
Kvalitetsklasse IV: Oftest kun brugt til midlertidige konstruktioner og afdækning.
Selvom de er mest udbredt i de amerikanske lande, vil du møde overfladeklasse A, B, C og D i mange produktblade. Betegnelserne stammer fra en amerikansk standard, mens klasse E, I, II og III kommer af den europæiske standard EN-635.
Class S (Special) svarer omtrent til kvalitetsklasse E / S: De absolut bedste krydsfinerplader, der har en helt fejlfri overflade, egnet til meget dekorative formål.
Class A svarer omtrent til kvalitetsklasse I: Høj kvalitet med få små fejl eller knaster. Mindre uregelmæssigheder kan være repareret.
Class B svarer omtrent til kvalitetsklasse II: Tillader flere reparationer og knaster, men overfladen er stadig relativt pæn og funktionel.
Class C svarer omtrent til kvalitetsklasse III: Flere synlige fejl, inklusive knaster, revner og huller, der ikke nødvendigvis er repareret.
Class D svarer til kvalitetsklasse IV: Billige krydsfinerplader af lav kvalitet, der primært er beregnet til midlertidige opgaver.
Som byggemateriale til tagkonstruktioner, gulve og skillevægge vil du oftest støde på granfiner, birkefiner og radiata finer.
Til indretning og som møbelkrydsfiner vil du også møde varianter med yderlag af flotte typer hårdtræ, men hos Bygma finder du først og fremmest krydsfiner plader egnet til det professionelle byggeri.
Granfiner stammer fra nordiske nåletræer og har en relativ lav tæthed. Det giver granfiner en let vægt og gør det til det billigste materiale at fremstille krydsfinerplader af.
Dermed er det også ideelt til situationer, hvor træet ikke er synligt. Granfiner er derfor også den mest solgte og udbredte krydsfinerplade hos Bygma.
Sammenlignet med granfiner er birkefiner en væsentlig stærkere og mere holdbar krydsfiner. Med birketræ får du krydsfinerplader med en højere brudstyrke, som er tyndere end granfiner.
Birkefiner er også den mest udbredte, når du skal købe møbelkrydsfiner, der har exceptionelle egenskaber, når det skal formes.
En af udfordringerne ved granfiner er forekomsten af knaster og huller i træet, der påvirker både overfladekvaliteten og finerens samlede egenskaber.
I udvalget under møbel krydsfiner finder du bl.a. Radiata krydsfiner er kendt for sin exceptionelt flotte og glatte overflade og leveres derfor også i overfladeklasse I eller A, så den ene side kan vende ind mod boligens værelser eller loftrum og fremstå pæn.
Krydsfiner er en træplade, der består af mange enkelte tynde lag af træfiner, der limes sammen, så det tilsammen danner en særlig hård og stærk plade. I udvalget hos Bygma finder du langt de fleste typer krydsfinerplader til byggeri, herunder tagfiner, gulvfiner og plader til skillevægge og facadebeklædning.
I kategorien vandfast krydsfiner finder du de krydsfinerplader, der er kategoriseret i anvendelsesklasse III.
Her er det vigtigt at vide, at "vandfast" betyder, at krydsfinerpladen kan tåle vedvarende luftfugtighed over 75% og i nogen udstrækning også, at pladen udsættes direkte for vand.
Obs: Ved vandfast krydsfiner forstås ikke, at pladen kan nedsænkes eller udsættes varigt for vand. Der findes dog forskellige typer af vandfast krydsfiner med forskellige tolerancer for vand og fugt - Læs hvad der er vigtigt at vide om vandfast krydsfiner her.
Da krydsfiner ofte benyttes i forhold, der udsætter træet for fugt, kan du ogås købe anti-mug krydsfiner plader hos Bygma. Anti-mug krydsfiner har en særlige overfladebehandling fra fabrikken, der dels øger pladens tolerance for fugt, men også risikoen for, at fugten medfører dannelse af råd, skimmel og mug på en eller begge sider.
Støbeplade, også kendt som støbekrydsfiner, anvendes i forbindelse med forskalling til større støbeopgaver, f.eks. når der skal støbes fundament til en bolig. Der er flere forhold, der gør, at en støbeplade adskiller sig væsentligt fra en traditionel eller vandfast krydsfinerplade.
Støbeplader er typisk lavet af stærkere træsorter som birk, der tåler den høje belastning fra beton og cement.
Støbeplader har en særlig overfladebehandling, der tåler direkte kontakt med cement og beton.
Støbeplader kan tåle den høje fugtpåvirkning fra flydende beton og cement.
Se udvalget af støbeplader.
Krydsfinerplader er generelt et fremragende valg til trailerbunde på grund af deres imponerende styrke og holdbarhed. Netop fordi støbekrydsfiner er enormt hårdfør, er den også det foretrukne valg som trailerbund og trailerplader.
Som udgangspunkt fraråder vi at bruge traditionel vandfast krydsfiner, selvom de ofte er væsentligt billigere end støbeplader. En vandfast krydsfiner er ikke fremstillet til at tåle den potentielle vedvarende fugt, som en trailerbund udsættes for, ligesom støbepladen også er markant mere hårdfør overfor slag og stød.
Møbelkrydsfiner udskiller sig markant fra krydsfiner til byggeprojekter ved at fokusere på de æstetiske egenskaber samt evnen til at blive formet og tilpasset specifikke konstruktioner.
Møbelkrydsfiner er typisk i anvendelsesklasse I med en overfladekvalitet i klasse E eller S. Overfladen er sjældent i granfiner, da den er sårbar overfor de brugsscenarier, som møbler tit ender i. I stedet er overfladen ofte beklædt med hårdtræ såsom eg.
Hos Bygma fører vi ikke decideret møbelkrydsfiner til indendørs brug, men har et begrænset udvalg af radiata krydsfiner. Radiata krydsfiner har dog en flot klasse A overflade, hvorfor den både er populær som krydsfiner til indretning, interiør design og loftsplader hvor der ønskes et æstetisk flot udtryk.
Er der bestemte typer krydsfiner, som du ikke finder på bygma.dk, er du meget velkommen til at henvende dig i din lokale Bygma.
Professionelle håndværkere og entreprenører kan desuden finde et af Nordens største udvalg af krydsfiner gennem Bygmas Proffshop.