I Bygmas udvalg af krydsfinerplader finder du alt du skal bruge, uanset om du skal beklæde vægge, lave møbler eller etablere underlægning til et nyt gulv.
Krydsfiner udmærker sig især ved en meget høj styrke og brudsikkerhed, samt den meget flotte overflade af finer i forskellige træsorter.
Hos Bygma kan du finde og købe finerpladerne med overflader i forskellige træsorter lige fra den udbredte 12mm krydsfinerplade til vandfast krydsfiner.
Samtidig fås pladerne også med og uden fer og not (TG2), forskellige mål samt en certificering til gulv, loft og tag, der sikrer at pladen er tiltrække robust til bærende konstruktioner.
+ Vis alle
Krydsfiner er ganske enkelt tynde lag af træfiner, der er limet sammen, så det tilsammen danner en hård og stærk plade.
Krydsfiner er et stærkt materiale, da lagene er sammensat så træ årerne ligger på kryds og tværs.
Derfor er pladerne også stærkere end andre lignende produkter. Antallet af lag, og dermed pladens tykkelse varierer. Du kan få krydsfinerplader i forskellig bredder og længder, så de passer til dine gør-det-selv projekter
Inden for byggeri er der standarder for krydsfinerpladers kvalitet. Standarderne sikrer at de forskellige pladetyper og materialeegenskaber overholder et fast sæt af retningslinjer afhængig af hvad pladen kan og må anvendes til.
Krydsfiner har produktstandarden DS/EN 636, som har tre dele svarende til tre forskellige kvaliteter og anvendelsesområder. Du skal især vurdere fugtpåvirkningen som byggeriet udsættes for. T
DS 413 definerer de tre klasser du skal forholde dig til.
I forbindelse med vægge og tage er det også udbredt at benytte OSB-plader. Krydsfiner har mange tilsvarende fordele, herunder:
Udover klassificeringen findes der forskellige typer af krydsfinér, der typisk opdeles i traditionel krydsfiner, støbekrydsfiner og vandfast krydsfiner.
Er du i tvivl ved valget af krydsfiner, og skal du bruge vejledning, anbefaler vi du besøger dit lokale Bygma byggecenter.
Vandfast krydsfiner betyder ikke, at du kan bruge pladerne til brusekabiner eller facadebeklædning uden efterbehandling med f.eks. lak.
Produktionen og hvordan du efterbehandler træet er forskellig fra situation til situation og er anderledes end ved de traditionelle klasse 1 plader.
Ved sammensætning af pladerne benyttes lim, og det er den der hovedsageligt afgør om pladen er vandfast.
Er du i tvivl om netop din plade er vandfast, skal du kigge efter mærket 'WBP', som betyder "water- and boil-proof". Med denne forkortelse er du sikret at limen er vand- og koge sikker og derfor også vandfast til byggeri.
Vandfast krydsfiner er god i situationer, hvor du er sikker på, at pladerne udsættes for fugt. Det er typisk i sommerhuse, carporte, redskabsskure eller fritidshuse, som du efterlader uopvarmet i længere perioder.
WBP krydsfinér er også anvendelig som facadebeklædning eller i vådrum.
Vandfaste krydsfinerplader efterbehandles med enten lak, olie eller maling, for at gøre den mere modstandsdygtige overfor fugt.
Indendørs kan du overveje tapet, filt, lak og vægmaling.
Udendørs bør du behandle overfladen med en god vejrbestandig træbeskyttelse.
En af de største fordele ved at vælge krydsfiner over andre former for byggeplader er at den er utrolig let at skære til. Læg pladerne på bukke og benyt en rundsav eller stiksav til at udføre tilpasninger.
Der er flere forskellige teknikker til at undgå grimme flossede kanter.
Det nemmeste og mest oplagte er at vælge savklinger af høj kvalitet med det rette antal tænder. Du kan dog også trække en strimmel af malertape på pladerne før du skærer - det reducerer mængden af splinter og floser.
Da støv og savsmuld fra krydsfineren bl.a. indeholder lim, kan den være direkte sundhedsskadeligt at indånde, ligesom små splinter let sætter sig i øjnene.
Sørg derfor altid at bruge sikkerhedsbriller, åndedrætsværn og handsker, og sørg for at skære krydsfinerpladerne i et godt ventileret område.