Fra Bygmas udvalg af byggeplader kan du også købe vandfast krydsfiner, der har en høj tolerance overfor fugt, som kan gøres vandafvisende med ekstra overfladebehandling og kantforsegling.
Krydsfiner i anvendelsesklasse 2 og 3 henvender sig i særdeleshed til konstruktioner forbundet med tag og facader samt gulve og skillevægge, hvor pladerne periodisk udsættes for høj luftfugtighed og som i nogen grad er beskyttet mod f.eks. regn. Det er dog vigtigt at bemærke, at pladerne ikke er egnet til varig udsættelse for, eller nedsænkning i, vand.
Hel eller delvist vandfast krydsfiner?
Vær opmærksom på, at de fleste “vandfaste” krydsfiner i handlen kun er delvist vandfaste og der vil altid kun være tale om pladens grad og evne til at modstå fugt og vand. Læs mere om standarder i vandfast krydsfiner
+ Vis alle
Der er flere muligheder, når du skal bruge træplader udendørs, hvor vandfast krydsfiner og OSB/3 er de mest gængse Skal du bruge en vandfast træplade, er det vigtigt at forstå at vandfast krydsfiner har begrænsninger. For at du får den bedste oplevelse med krydsfiner, har vi samlet vigtig information om hvad vandfast krydsfiner betyder i en kort introduktion.
Betegnelse "vandfast krydsfiner" er oftest en gradbøjning af krydsfiner pladens evne til at være fugt- og vandafvisende. De to standarder EN 636-2 og EN 636-3 henviser til, i hvilket omfang pladen evner at modstå høj luftfugtighed i perioder, men aldrig vedvarende fugt og vand.
De fleste “vandfaste” krydsfiner i handlen er kun delvist vandfaste, da det kun er limen der er vandfast, mens træsorten og overfladebehandlingen ikke er ægte vandfast.
Ved køb skal du derfor altid tjekke produktets certificering og limtype for at sikre, om den imødekommer den grad af fugt og vand, som den vil blive udsat for.
For at imødekomme behovet for en vandfast krydsfiner, fremstiller producenterne krydsfiner plader, der har en eller flere af følgende kvaliteter
Da begrebet "vandfast krydsfiner" er meget tvetydigt og ofte bidrager til misforståelser og fejl i byggeri, har vi udarbejdet en gennemgang af hvad der er vigtigt at vide inden du køber vandfastkrydsfiner.
Er du i tvivl om de krydsfinerplader og materialer, du kigger på, er af den rette kvalitet til dit byggeri og imødekommer behovet være en vandafvisende eller vandfast træplade, anbefaler vi, at du kontakter trælasten i din lokale Bygma.
I lighed med krydsfiner med anvendelsesklasse III er OSB plader med type 3 også det tætteste, du kommer på en “vandfast OSB-plade”. OSB/3 kan være et billigere alternativ til en tilsvarende vandfast krydsfiner, men kan være sværere at tilpasse, ligesom den ikke er helt så skruefast som krydsfiner.
Ligesom med krydsfiner er det vigtigt at være opmærksom på, at OSB/3 ikke er vandfast i den forstand, at de tåler vedvarende fugt og direkte vand. Modsat OSB/1 og OSB/2 er OSB/3 plader mere tolerante overfor fugt og derfor velegnede som alternativ til tagkrydsfiner og gulvkrydsfiner.
Nej. Ligesom krydsfiner og OSB findes der MDF-plader i anvendelsesklasse 1 og 2, hvor anvendelsesklasse 2 tillader periodisk luftfugtighed op til 75%.
Indenfor den nuværende standard findes der ikke MDF-plader, der kan tåle fugt i henhold til anvendelsesklasse 3.
Overflader af træ der vender mod fugtige omgivelser elelr som udsættes for regn skal altid behandles og vedligeholdes med træbeskyttelse samt kantforesgles efter montering.
Benytter du en delvist vandfast krydsfiner som en del af facadebeklædning, i en carport eller et skur, hvor det periodisk udsættes for vand, kan du beskytte krydsfiner mod fugt, regn og vand ved at behandle det med vandbaseret træbeskyttelse.
Efter montering af krydsfiner ud mod fugtige omgivelser, er det også vigtigt at bruge kantforsegler for at forhindre, at fugt og vand trænger ind langs pladernes kanter.
Selvom vandfast krydsfiner næsten antyder det, er vandfast krydsfiner ikke det samme som marine krydsfiner og derfor uegnet til at blive udsat for vand i længere tid. Vandfast krydsfiner er beregnet til byggeri, hvor træpladen udsættes for luftfugtighed over 75% i kortere tidsrum, og hvor overfladen i nogen udstrækning afviser vand.
Da træ er et organisk materiale, vil det helt naturligt mørne, rådne og forgå ved varig udsættelse for vand.
Selvom både NTR-A trykimprægneret træ og vandfast krydsfiner er fremstillet til at hæmme den naturlige nedbrydning af træet, vil træet uundgåeligt nedbrydes, hvis ikke det behandles løbende med træbeskyttelse, lak eller fernis.
Til boligbyggeri benyttes EN-314 og EN-636 til at definere anvendelsesgraderne af krydsfiner. Herunder findes anvendelsesklasse III.
EN-314 er standarden for den lim, der benyttes til at binde de enkelte lag af træfiner sammen. Denne kan være vejr- og kogefast til en grad, hvor varig udsættelse for vand ikke påvirker limen.
Modsat EN-314 dækker EN-636 derimod hele krydsfinerpladens evne til at modstå fugt og vand. Derfor er det vigtigt at tjekke krydsfinerens datablad, inden du vælger krydsfiner til f.eks. gavl, udhæng, carport og garage, hvor de vil være mere udsat for fugt og vand end når de bruges under tag eller under gulv.
Hvis du søger efter en ægte vandfast byggeplade til facader på boligen, carporten eller et skur, er fibercementplader et robust, flot og betydeligt mere holdbart alternativ til helt eller delvist vandfast krydsfiner.
Fibercementpladerne er stadig lette at montere, ekstremt vejrbestandige og har en overfladestruktur, der minder om træ og planker.