MDF plader

Find din MDF plade til indendørs opgaverne

MDF er en forkortelse for Medium Density Fibreboard. Hos Bygma kan du købe MDF, der er maskinfremstillet og formstabil. MDF-pladerne er primært målrettet dig, der skal lave indendørs projekter.

MDF er bl.a. velegnet til låger, skabe, paneler, sokler og møbler

MDF pladerne i Bygmas udvalg af byggeplader er velegnede til møbler, låger, sider og hylder til klædeskabe. Til udendørs projekter anbefaler vi, at du køber krydsfinerplader eller OSB plader.

MDF plader minder om spånplader, men har markant højere densitet og brudstyrke, da træfibrene er sammenpresset med lim under højtryk. MDF-plader er prisbillige, når træfiberplader som krydsfinér, OSB og melamin ikke er et krav. Pladerne er typisk fremstillet af nåletræ, fås i forskellige tykkelser, og hos Bygma tilbyder vi hurtig levering lige til døren. Er du i tvivl om, hvilken plade du skal vælge, kan du læse mere om MDF her på siden.

produkter

+ Vis alle

    MDF plader fra Bygma

    Her kan du bruge MDF plader

    MDF er meget udbredt i forskellige produkter og byggeprojekter i kraft af både styrke, lave priser og ensartet overflade.

    En af grundende til, at de er mere udbredte i produkter og byggeprojekter er, at MDF er lettere at tilpasse og skære i, hvor egenskaberne minder mere om massivt træ end fx spånplader eller OSB-plader.

    Hvilke typer MDF findes der?

    Til private er udvalget af MDF typisk målrettet møbler, klædeskabe og andre mindre hobbyprojekter, men er også egnet til gulve, skillevægge m.m. selvom der er andre byggeplader der er bedre egnede end MDF til disse formål. Når du køber MDF til et specifikt projekt, skal du orientere dig om den pågældende plades klasse.

    MDF plader er opdelt i forskellige anvendelsesklasser:

    • Anvendelsesklasse 1 må anvendes i tørre omgivelser og tåler ikke direkte fugt og vejrforhold
    • Anvendelsesklasse 2 må anvendes i områder med kortvarig og begrænset fugt, som fx. hobbyrum, skur, garager m.m.

    Indenfor OSB og krydsfiner findes også anvendelsesklasse 3. P.t. findes der ikke MDF plader der gyldigt kategoriseres som vandfast MDF under Dansk Standard.

    Hvor kan du bruge MDF plader?

    Fordi brudstyrken af MDF plader er markant lavere end krydsfiner og OSB, men stadig højere end traditionelle spånplader, er der mange steder, hvor du kan overveje MDF plader som materiale.

    Som udgangspunkt er MDF klasse 1 og 2 bedst anvendt i indendørs projekter, men kan i visse situationer og med vandfast MDF også bruges til udendørs projekter.

    Til indendørs brug er MDF velegnet til

    • Skabe, reoler og borde: MDF plader er ideelle til fremstilling af skabe, reoler og borde, da de tilbyder en glat overflade samt er nemme at arbejde med. MDF og HDF er også meget udbredt hos dem, der selv designer og bygger højttalere, fordi materialet er meget lydabsorberende.
    • Låger og døre: MDF plader kan bruges til at lave specielle låger og døre til små og store skabe, f.eks. køkkenskabe, garderobeskabe og sågar skydedøre, hvis du husker de rette beslag.
    • Lister, sokler og paneler: MDF er et populært valg til fremstilling af lister, sokler og paneler, da det kan skæres præcist og males for at matche både gulve, køkkener og trappeopgange.
    • Akustikdæmpning: MDF plader anvendes i forbindelse med akustikpaneler og lofter, fordi MDF er meget lydabsorberende og derfor velegnet til projekter, hvor lydisolering og æstetik er vigtigt. F.eks. i kontorer, studier og rum, hvor der i øvrigt benyttes hårde materialer.

    Til udendørs brug kan du overveje MDF klasse 2 til

    Fordi MDF plader er betydeligt mere følsomme overfor fugt end krydsfiner og OSB plader, kan de generelt kun anvendes indendørs. Anvendes de udendørs, skal MDF efterbehandles grundigt.

    Med en lavere pris end tilsvarende i krydsfiner og OSB, kan du overveje dem til følgende udendørs projekter.

    • Skilte: MDF plader er relativt lette at tilpasse og er derfor gode til midlertidige udendørs skilte.
    • Udendørs opbevaringskasser: Mangler du plads til hynder eller haveredskaber, er det let og billigt at fremstille opbevaringskasser af MDF plader.
    • Plantekasser: Med korrekt foring er MDF oplagt at bruge til at fremstille plantekasser til terrassen. Det er dog afgørende, at du forer plantekassen, så der ikke er direkte kontakt mellem træ, jord og vand, ellers suger MDF pladen fugt og går hurtigt i stykker.

    Vandfast MDF kan også bruges til følgende udendørs projekter

    Til mere varige løsningerne end skilte, opbevaringskasser og plantekasser, kan du købe MDF-plader i anvendelsesklasse 3, også kendt som vandfast MDF.

    • Facadebeklædning: Håndværkere anvender vandfast MDF til facadebeklædning, hvilket giver en holdbar og æstetisk tiltalende overflade, der kan modstå vejrets påvirkninger.
    • Udendørs møbler: Vandfast MDF er ideelt til udendørs møbler som borde og bænke, da det modstår fugt og bevarer sin strukturelle integritet over tid.
    • Udendørs køkkener: Vandfast MDF bruges i konstruktionen af udendørs køkkener, hvor dets modstandsdygtighed overfor fugt sikrer langvarig brug og nem vedligeholdelse.

    Vær opmærksom på, at selvom vandfast MDF (klasse 3) er betydelig mere modstandsdygtig, skal den stadig efterbehandles. Læs altid produktbladet grundigt før indkøb, så du er sikker på at pladerne er egnede til dit projekt eller kontakt din lokale Bygma.

    Skæring i MDF er let og åbner mange muligheder

    Hvor spånplader og OSB kan være drilske at skære i, minder MDF betydeligt mere om ordinært massivt træ. Da fibrene er udsat for højt tryk under fremstilling, bliver pladerne mere faste og derfor mere robust at arbejde med, når du skal skære dem til.

    Pladerne kan du skære i med de fleste almindelige typer save, blot du er opmærksom på klingen. Fordi MDF-pladerne er hårdere og tungere end andre plader, slider de mere på savklinger og fræsejern.

    Fordi et fiberboard er fremstillet af træfibre, opstår der meget fint støv, når du skærer i pladerne. Derfor skal du altid huske at bruge åndedrætsværn mens du beskærer pladerne.

    Kan jeg male MDF plader?

    MDF-plader i klasse 1 er ikke vandfaste, hvorfor fugten i vandbaseret grunder og maling vil trænge og ødelægge pladen. For at kunne male MDF plader skal du benytte MDF plader i klasse 2, eller forsegle MDF pladen med en oliebasere grunder, montere et lag finér eller overveje at bruge folie til at beklæde overflade med.

    Har du ikke allerede købt MDF, men skal bruge en træplade der tåler at blive malet, bør du overveje krydsfinerplader i stedet for.

    Forskellige typer MDF plader

    Andre betegnelser for en MDF plade

    MDF-plader fås ikke kun i forskellige tykkelser eller leveret i forskellige mål. Pladetyperne tager ofte udgangspunkt i de forskellige anvendelsesklasser, og henvender sig til dine forskellige behov.

    På Bygma.dk kan du købe de mest gængse typer MDF plader brugt indenfor det professionelle byggeri, men du kan orientere dig i de alle typer her.

    Betegnelser der er almindelig brugt 

    Almindelig MDF - Til hobbyprojekter, udsmykning (paneler og lister) møbler, udsmykninger og bord. Almindelig MDF tåler ikke vedvarende fugt og er ikke brandsikker. Her er typisk tale om klasse 1 plader.

    Brandhæmmende MDF - Almindelig MDF plader er ikke brandsikre og må ikke anvendes til vægge og lofter. De fås dog i en brandhæmmende udgave, der er egnet til indvendig beklædning, skillevægge og lofter.

    Fugtbestandig og vandfast MDF - Fugtbestandig (MR) MDF, ligger under anvendelsesklasse 2 og 3. Modsat almindelig MDF i anvendelsesklasse 1 er fugtbestandig MDF også velegnet til brug i badeværelser, bryggers og andre fugtige omgivelser. Fugtbestandige plader kendetegnes ofte ved en karakteristisk grøn farve, men findes også i gennemfarvet brun eller sort MDF..

    Farvet MDF / Melamin- For at du ikke skal male, kan du også få MDF plader i sort og hvid. I mange tilfælde har de også betegnelsen melaminplader. Her skal du dog være opmærksom på, om den pågældende melamin er bygget omkring traditionelle spånplader, MDF plader eller HDF.

    Overfladebehandlet MDF - Da almindelige plader ofte anvendes til skabe, låger og møbler, men ikke er velegnede til maling, kan du også købe overfladebehandlet MDF. Her leveres pladen enten med en overflade i finér eller melamin, for at etablere en flot finish.

    Helt andre typer byggeplader

    Pga. de lave priser og en ensartet overflade, er MDF utrolig populært. Men der er rigtig mange situationer, hvor du bør overveje andre typer byggeplader fra Bygmas udvalg.

    Gulve: Overvej OSB type 3 når du skal etablere undergulv inden du lægger laminatgulv eller vinylgulv.

    Tag: I forbindelse med tagpap eller etablering af undertag, anbefaler vi OSB type 3, der er certificeret til tagkonstruktioner.

    Lofter: Profilbrædder, akustikplader og gipsplader er det foretrukne valg til ofter, da MDF plader typisk er betydelig tungere.

    Skillevægge: Oven på gipsplader eller som erstatning for gipsplader er både MDF og OSB et godt valg. Vær dog opmærksom på, at særligt OSB kan være drilsk at skrue i.

    Bordplader: Især i køkken og badeværelser er MDF klasse 1 særlig sårbar overfor fugt. Her kan du med fordel bruge de færdiglavede bordplader, eller plader med overflade af melamin.

    Inspiration ved køb af MDF plader

    Byggeplader fra krydsfiner til OSB plader

    Byggeplader hos Bygma

    Se hele udvalget i gipsplader, OSB, krydsfinér og MDF velegnet til alt fra loftsplader til nye skabe.

    OSB er både elegant og prisbillig

    OSB plader som alternativ

    Med en grov struktur er OSB plader elegante og fleksible. Uanset om du bygger møbler eller vægge er de et alsidigt alternativ til krydsfiner.

    Gipsplader til skillevaegge hos Bygma

    Gipsplader til lofter og vægge

    Se udvalget af gipsplader med gode tekniske og bæredygtige egenskaber til vægge og lofter.