OSB (Oriented Strand Board) er en type træplade af høj kvalitet, som er et billigere og stærkere alternativ til krydsfiner end spånplader - også når de ikke er på tilbud. I modsætning til spånplader, er spånerne større, lagt i forskellige retninger og presset sammen med varme og lim til en stærk og plade med lange træfibre.
Træplader der er egnet til undertage, gulve, vægge og møbler.
Fremstillingsprocessen gør OSB-pladerne stærke, stabile og med en overflade med mange forskellige nuancer. De er også kendt for at være højmodstandsdygtige over for fugt, hvorfor de er velegnede til våde områder, som tage, badeværelser eller kældre.
Hos Bygma kan du købe OSB-plader i flere forskellige størrelser, herunder OSB 2-plader i 11 mm og OSB 3-plader i 12 mm, 15 mm og 18 mm. OSB-pladerne er fremstillet af nåletræ, primært gran, af høj kvalitet
+ Vis alle
OSB-plader er ofte billigere end krydsfiner, mere modstandsdygtige overfor fugt end spånplader samt stærkere og mere modstandsdygtige over for punkteringer og slag end gisplader.
Selvom det måske ikke lyder tiltalende, at pladerne er fremstillet af træflis blandet med lim og voks, er kvaliteten og den lave pris på OSB attraktiv.
Der findes fire forskellige typer og sorteringer af OSB, der hver især er målrettet specifikke brugssituationer.
Vær desuden øvrigt opmærksom på følgende to betegnelser:
OSB 3 byggeplader er godkendte og meget udbredt i tagkonstruktioner, da de er mærkbart billigere end krydsfiner. Efter montering kan de beklædes med et eller flere lag tagpap afhængig af situation og behov.
Vær opmærksom på, at undertage med OSB er diffusionstæt, hvorfor du skal sikre effektive ventilation for at undgå fugtskader, svækkelse af konstruktionen, råd og skimmelsvamp.
Ved anvendelse til undertage skal OSB 3 eller 4 være CE-mærket iht. EN 13986 og beregnet til brug i anvendelsesklasse 2 eller 3 iht. EN 300.
Som udgangspunkt er OSB 3 bedst egnet er til undergulve, hvor du især skal være opmærksom på behovet for netop OSB 3 i stuetagen afhængig af risikoen for fugt fra fundament.
Fordi risikoen for fugt er reduceret på 1. salen, kan OSB 2 træplader i nogle tilfælde være tilstrækkelig. Det afhænger dog af andre konstruktions- og belastningsforhold samt tykkelsen på pladerne.
Er du i tvivl om hvilke krav du skal overholde og hvilke byggeplader du skal vælge til netop dit projekt, anbefaler vi du henvender dig i din lokale Bygma.
Det stærke og udtryksfulde mønster i OSB-plader har også gjort dem populære i forbindelse med indretning med skillevægge og udsmykning med møbler.
Modsat gipsplader behøver de hverken at blive tapetseret eller malet, men kan i sig selv tilføje et flot udseende til en endevæg, gavlen på en seng eller en hylde i køkkenet.
Obs: Hvis du påtænker at male eller lakere pladerne, for at fremhæve deres flotte struktur, skal du undgå olieholdige produkter. Pladerne er fremstillet ved hjælp af lim, voks og harpiks, der opløses af olieholdige produkter.
I modsætning til spånplader og gips er OSB mere resistent overfor fugt og dermed også skimmelsvamp. OSB-plader er dog ikke 100% skimmelsikre og særligt i forbindelse med tagkonstruktioner med tagpap, eller i forbindelse med vådrum, er det ikke ualmindeligt at opleve skimmelangreb.
Skal du bruge vejledning for at begrænse risikoen for skimmelsvamp i forbindelse med OSB plader, anbefaler vi du kontakter din lokale Bygma.
OSB står for Oriented Strand Board, dvs. en plade hvor man under produktionen etablerer lange træfibre ud fra større træspåner.
Pladerne på 12 mm og 15 mm er utrolig populære og fleksible, og kom til i begyndelsen af 1980’erne, hvor de blev introduceret for første gang af træindustrien i Canada.
OSB-plader laves ved at sammenlime aflange træspåner i 3 lag under tryk og varme. OSB er på den måde en særlig kategori af spånplader der minder lidt om ’Krydsfiner’.
Yderlagenes fiberretning er parallel med længderetningen, mens midterlagets fiberretning er vinkelret på længderetningen.
Produktionen med de forskellige fiberretninger, sikrer at OSB-pladerne er ideelle til bygningskonstruktioner fordi de har en højere brudstyrke end andre byggeplader.
Fordi OSB byggepladerne er sammensat af flere lag grove træspåner, der holdes styrkes ved at fibrene ligger i forskellige retninger i lagene, kan de være udfordrende at skære i.
Skal pladerne bevare deres styrke og resultatet se pænt ud, er en rundsav med fin klinge at foretrække. Husk at holde rotationshastigheden så høj som mulig.
Da pladerne oftest er store, og svære at håndtere, kan du også henvende dig i din lokale Bygma og spørge om tilpasningsmulighederne.
Som det gælder med alle former for træ, er OSB også et organisk materiale, der arbejder i skiftende temperaturer.
Du bør derfor opbevare pladerne i de omgivelser de skal benyttes og ved samme temperatur for at undgå, at pladerne udvider sig og trækker sig sammen under tilskæring eller efter montering.