OSB plader

OSB plader af høj kvalitet til byggeprojekter

OSB (Oriented Strand Board) er en type træplade af høj kvalitet, som er et godt alternativ til krydsfiner – også når de ikke er på tilbud. I modsætning til spånplader er OSB byggepladen lavet af større træspåner, lagt i forskellige retninger og presset sammen med varme og lim, der sikrer stivhed, styrke og høj holdbarhed.

OSB 3 plader er velegnede til undertage, gulve, vægge, facader

Fremstillingsprocessen gør OSB plader stærke, stabile og med en nuanceret overflade. Ubehandlet har OSB en højere modstandsevne over for fugt end traditionelle spånplader af savsmuld, og behandler du dem med trægrunder og træbeskyttelse, er de særdeles fugtbestandige. 

Hos Bygma kan du købe OSB plader i flere forskellige størrelser og tykkelser, herunder OSB 2 plader og OSB 3 plader i 11, 12 mm, 15 mm og 18 mm. 

produkter

+ Vis alle

    OSB plader til møbler og vægge

    OSB plader giver dig mange muligheder

    OSB-plader er ofte billigere end krydsfiner, mere modstandsdygtige overfor fugt end spånplader samt stærkere og mere modstandsdygtige over for slag end gipslader.

    Selvom det måske ikke lyder tiltalende, at pladerne er fremstillet af træflis blandet med lim og voks, er kvaliteten og den lave pris på OSB attraktiv.

    Hvilke OSB plade typer og klasser findes der?

    Der findes fire forskellige typer og sorteringer af OSB, der hver især er målrettet specifikke brugssituationer.

    • OSB / 1 plader er til indvendig brug i tørre omgivelser og er mest oplagt som hobbyplade, midlertidige skillevægge eller til møbler.

    • OSB / 2 plader er til bærende plader, men stadig kun i tørre områder. Det kan fx være soklen i dit køkken, sidepaneler på en trappeopgang eller møbler.

    • OSB / 3 plader er til bærende plader i fugtige områder som f.eks. undertage, gulve, facader eller som en del af vindspærre - hvor pladerne kan udsættes for fugt. OSB 3 er den mest udbredte byggeplade til private byggeprojekter.

    • OSB / 4 plader er særligt kraftige bærende byggeplader der også tåler også fugtige forhold. De er tilsvarende velegnet til undertage eller udvendige vægge, men typisk kun som byggemateriale i større byggeprojekter og hovedsageligt brugt i forbindelse med erhverv og industri.

    Hvad betyder TG2 og TG4?

    • TG2 betyder, at OSB-pladen kun har fer og not på langsiderne, så plader let kan stødes sammen og sikre tæt samling.

    • TG4 betyder at pladerne har fer og not på alle af dens fire sider og er især velegnet til større facader, gulve og tagkonstruktrioner.

    OSB 3 plader - velegnet til undertage, gulve og facader

    OSB 3 byggeplader er godkendte og meget udbredt i tagkonstruktioner, da de er mærkbart billigere end krydsfiner. Efter montering kan de beklædes med et eller flere lag tagpap afhængig af situation og behov.

    Vær opmærksom på, at undertage med OSB er diffusionstæt, hvorfor du skal sikre effektive ventilation for at undgå fugtskader, svækkelse af konstruktionen, råd og skimmelsvamp.

    Ved anvendelse til undertage skal OSB 3 eller 4 være CE-mærket iht. EN 13986 og beregnet til brug i anvendelsesklasse 2 eller 3 iht. EN 300.

    Som udgangspunkt er OSB 3 bedst egnet er til undergulve, hvor du især skal være opmærksom på behovet for netop OSB 3 i stuetagen afhængig af risikoen for fugt fra fundament.

    Fordi risikoen for fugt er reduceret på 1. salen, kan OSB 2 træplader i nogle tilfælde være tilstrækkelig. Det afhænger dog af andre konstruktions- og belastningsforhold samt tykkelsen på pladerne.

    Er du i tvivl om hvilke krav du skal overholde og hvilke byggeplader du skal vælge til netop dit projekt, anbefaler vi du henvender dig i din lokale Bygma.

    En OSB plade er også elegant som skillevæg og møbler

    Det stærke og udtryksfulde mønster i en OSB plade har også gjort dem populære i forbindelse med indretning med skillevægge og udsmykning med møbler.

    Modsat gipsplader behøver de hverken at blive tapetseret eller malet, men kan i sig selv tilføje et flot udseende til en endevæg, gavlen på en seng eller en hylde i køkkenet.

    Obs: Hvis du påtænker at male eller lakere pladerne, for at fremhæve deres flotte struktur, skal du undgå olieholdige produkter. Pladerne er fremstillet ved hjælp af lim, voks og harpiks, der opløses af olieholdige produkter.

    OSB plader er effektiv i forbindelse med isolering

    OSB plader har, ligesom traditionelle spånplader, krydsfiner og MDF, en lav termisk ledningsevne, hvilket minimerer den nødvendige tykkelse for at opnå den bedste U-værdi. Allerede ved 11 mm og 12 mm får leverer OSB plader høj isoleringsevne sammenligne med tilsvarende gipsplader.

    I den hønsende er OSB en relativ billig og effektiv træplade til brug i forbindelse med isolering og billig sammenlignet med andre byggematerialer. Kombinationen af spåner, lim, voks og 3 lagt sikrer at pladerne leverer en enestående isolering og lufttæthed til dit byggeri.  

    Tåler OSB plader vand?

    Nej, OSB plader er ikke vandfaste og tåler derfor ikke vedvarende udsættelse for vand, men tåler kun periodisk høj luftfugtighed.

    Du kan øge OSB pladers evne til at være vandafvisende, men den rette overflade behandling, hvor du tager højde for, at både kanter og overflade skal forsegles grundigt. 

    Til mere fugtafvisende overflader, facaderbeklædning eller udhæng anbefaler vi du benytter vandfast krydsfiner eller fibercementplader.

    OSB plader, fugt og skimmelsvamp

    I modsætning til spånplader og gips er OSB mere resistent overfor fugt og dermed også skimmelsvamp. OSB-plader er dog ikke 100% skimmelsikre og særligt i forbindelse med tagkonstruktioner med tagpap, eller i forbindelse med vådrum, er det ikke ualmindeligt at opleve skimmelangreb.

    Hvis påtænker at bruge OSB plader, hvor de kan udsættes for fugt, kan du øge pladens modstandsevne ved at behandle den med trægrunder og træbeskyttelse.  Da den er limet og varmebahdnlet må du ikke bruge oliebaseret grunder eller træbeskyttelse, da det kan opløse limen. Bruger derfor en vandbaseret grunder og træbeskyttelse.

    Skal du bruge vejledning for at begrænse risikoen for skimmelsvamp i forbindelse med OSB plader, anbefaler vi du kontakter din lokale Bygma.

    Rundsav til skæring af OSB plader

    Mere om fremstilling og brug

    OSB står for Oriented Strand Board, dvs. en plade hvor man under produktionen etablerer lange træfibre ud fra større træspåner.

    Pladerne på 12 mm og 15 mm er utrolig populære og fleksible, og kom til i begyndelsen af 1980’erne, hvor de blev introduceret for første gang af træindustrien i Canada.

    Sådan fremstilles en OSB plade

    OSB-plader laves ved at sammenlime aflange træspåner i 3 lag under tryk og varme. OSB er på den måde en særlig kategori af spånplader der minder lidt om Krydsfiner.

    Yderlagenes fiberretning er parallel med længderetningen, mens midterlagets fiberretning er vinkelret på længderetningen.

    Produktionen med de forskellige fiberretninger, sikrer at OSB plader er ideelle til bygningskonstruktioner fordi de har en højere brudstyrke end andre byggeplader som MDF plader og spånplader af savsmuld.

    Tilpasning og skæring af OSB plader

    Fordi OSB byggepladerne er sammensat af flere lag grove træspåner, der holder styrken ved at fibrene ligger i forskellige retninger i lagene, kan de være udfordrende at skære i.

    Skal pladerne bevare deres styrke og samtidig efterlad en flot finish, er en  rundsav eller bordrundsav med fin klinge at foretrække. Husk at holde rotationshastigheden så høj som mulig.

    Da OSB plader oftest er store, og svære at håndtere, kan du også henvende dig i din lokale Bygma og spørge om tilpasningsmulighederne.

    OSB plader skal tempereres før brug

    Som det gælder med alle former for træ, er OSB også et organisk materiale, der arbejder i skiftende temperaturer.

    Du bør derfor opbevare pladerne i de omgivelser de skal benyttes og ved samme temperatur for at undgå, at pladerne udvider sig og trækker sig sammen under tilskæring eller efter montering.

    Inspiration ved køb af OSB plader

    Byggeplader fra krydsfiner til OSB plader

    Byggeplader hos Bygma

    Se hele udvalget i gipsplader, OSB, krydsfinér og MDF velegnet til alt fra loftsplader til nye skabe.

    Reglar til skillevaegge

    Reglar til alle projekter

    Høvlede reglar velegnet til bl.a. gipsvægge, skillevægge, skillerum eller forbundet med skunken.

    Gipsplader til skillevaegge hos Bygma

    Gipsplader til lofter og vægge

    Se udvalget af gipsplader med gode tekniske og bæredygtige egenskaber til vægge og lofter.