Faldsikring - sikkerhed og beskyttelse på byggepladsen

Som arbejdsgiver er du forpligtet til at stille egnet faldsikringsudstyr til rådighed, når arbejdssituationen kræver det. 

I din lokale Bygma kan vi også vejlede i det individuelle udstyr og henvise til de gældende regler hos Arbejdstilsynet. Herunder er et kort resumé af AT's regler forbundet med at etablere et sikkert arbejdsmiljø ved arbejde i højden på byggepladsen.

Hvis arbejde i højden ikke kan sikres med fx rækværk, stillads eller personløfter, skal der bruges faldsikringsudstyr. Her fører Bygma et stort udvalg af faldsikringsudstyr, herunder faldsikringssæt samt tilbehør i form af faldsikringsseler, faldstropper, karabinhager, faldblokke og forankringsbeslag til ankerpunkter.

Se faldsikringssæt på Bygma.dk

Åbn PDF-guide (nyt vindue)

Fallsafe faldsikring fra Otto Schachner



Hvornår skal du bruge faldsikring og sikkerhedsudstyr?

I forbindelse med bygge- og anlægsarbejder beskriver Arbejdstilsynet de foranstaltninger, som arbejdsgiver er forpligtet til at imødekomme. Det er også et krav, at faldsikringsudstyret bliver brugt med det samme ved arbejdets begyndelse, under hele arbejdet og alle de steder, hvor det er påkrævet.

Faldsikring og sikkerhedsudstyr kan som udgangspunkt ikke erstatte opsætning af rækværk eller afspærring, medmindre det ikke med rimelighed kan bruges, fordi det hæmmer eller begrænser arbejdets art eller karakter.
Reglerne er opdelt og beskriver kravene til faldsikring efter fem forskellige kategorier:

  • Arbejde langs kanter ved højder over ca. 2 m, hvor der først og fremmest skal etableres sikkerhedsforanstaltninger som rækværk, stilladser eller afspærring, der minimerer risikoen for fald. Derudover kan der anvendes faldsikring, som forudsætter, at dine ansatte skal være oplært og instrueret i at bruge faldsikringsudstyret, inden det tages i brug. Man skal så vidt muligt vælge faldhindrende udstyr frem for faldstoppende udstyr. Faldsikringsudstyr, som er faldstoppende, skal indeholde falddæmpere, ligesom ankerpunkter skal kunne optage et træk på 12 kN (det svarer til ca. 1.200 kg).

    Obs. Benytter I faldsikringsudstyr, skal der også foreligge en plan for redning ved fald.

  • Arbejde langs kanter o.l. ved højder under ca. 2 m skal der først og fremmest etableres sikkerhedsforanstaltninger som rækværk, stilladser og afspærring. Faldsikringsudstyr til personlig sikkerhed må kun bruges, hvis arbejdets art eller karakter forhindrer brug af rækværk, stilladser og afspærringer.

  • Byggepladser med risiko for fald ned i bygninger og konstruktioner skal først og fremmest forhindres med rækværk, overdækning, afspærring eller sikkerhedsnet. Faldsikringdsudstyr må kun bruges isoleret, hvor arbejdets art og karakter forhindrer brug af rækværk, stillads og afspærring.

  • Arbejde på ikke bæredygtigt underlag, hvorved forstås konstruktioner som forskalling, der kan bryde sammen under arbejdet, skal sikres med rækværk, overdækning eller afspærring. Individuelt sikkerhedsudstyr og faldsikring må kun bruges, såfremt rækværk og afspærring ikke med rimelighed kan opsættes på grund af arbejdets art og karakter.

For at sikre, at netop dit byggeprojekt overholder gældende krav og standarder, før du anvender individuel faldsikring, skal du gennemgå de specifikke regler fra arbejdstilsynet.

bygma-faldsikring-faldsikringssæt-med-sele.jpg

Fallsafe faldsikringssæt i bæretaske

På Bygma.dk kan både private og professionelle købe Fallsafe faldsikringssæt  fra Otto Schachner. Samlet i praktiske bæretasker dækker de forskellige sæt forskellige behov og arbejdssituationer.

Fallsafe Basic 1 sættet indeholder f.eks.

  • Faldsikringssele FS2002
  • 10 meter line FS670-10, tykkelse 11 mm
  • Integreret glidelås med falddæmper
  • 2 stk. karabinkroge model FS802
  • 1 m monteringsstrop model FS800
  • Systemet er godkendt uden brug af ekstern falddæmper



Lovpligtig gennemgang af faldsikringsudstyr

Én gang årligt skal faldsikringsudstyret gennemgå et lovpligtigt eftersyn, som er arbejdsgiverens ansvar.

Her kan du med fordel indgå en serviceaftale med leverandøren af sikkerhedsudstyr. Hos Bygma fører vi udstyr leveret af Otto Schachner. Det er også gennem Otto Schachner, du kan få foretaget dit eftersyn af seler, reb med glidelås, falddæmperliner, mastetov og andet webbingmateriale. Vedrørende faldstoptaljer (blokke) foretager Otto Schachner eftersyn på Sala, Protecta og Antec.

Er du i tvivl om udstyr til sikkerhed og beskyttelse, er du altid velkommen til at kontakte din lokale Bygma. Her vejleder vores faguddannede personale dig i udstyret, gældende regler og etablering af en eventuel serviceaftale forbundet med dit køb af sikkerhedsudstyr.

Fast og mobile faldsikringssystemer

Faldsikringssystemer kan enten være faste eller mobile. Fastmonterede systemer er oplagte, hvor der er behov for at færdes ofte og fungerer som ankerpunkt til personligt faldsikringsudstyr.

Horisontale faldsikringssystemer

Horisontale faldsikringssystemer er hovedsagligt til stål-, mur- beton- og tagkonstruktioner. Det er vigtigt, at glideren er godkendt til brug på den opsatte wire eller skinne, så begge dele er fra samme producent og er godkendt sammen.

Vertikale faldsikringssystemer

I master og på fastmonterede stiger og trin bruges vertikale wire- og skinnesystemer. Også her gælder det, at den enkelte glider skal være godkendt til brug på den opsatte skinne eller wire, så begge dele er fra den samme producent og er godkendt sammen.

Aktuelle faldsikringssæt på Bygma.dk