Stormvejr - Forbered huset inden regnen og stormen kommer

Stormvejr og orkaner er blandt de vejrfænomener, der forvolder flest skader hos danske boligejere og er kilde til mange frustrationer og ofte store udgifter. Vinterhalvåret er statistisk set den periode, hvor der er størst risiko for, at vi rammes af storm i Danmark, og derfor er efteråret det helt rigtige tidspunkt at forberede både haven og huset, så du undgår skaderne, som stormvejret kan forvolde.

Fra forsikringsstatistikkerne ved vi, at næsten 60% af alle skader opstår i forbindelse med tag og tagplader, tagkonstruktion, tagrender og facader. Derudover er det særligt vinduer og døre, der ødelægges, enten fordi de rammes af flyvende genstande eller hives af hængsler. Fra statistikkerne ved vi også, at mange er blevet bedre til at pakke havemøblerne og gasgrillen væk og fastgøre trampoliner, men udenfor går det stadig hårdt ud over hegn, plankeværk, carport, cykelskuret og drivhuset.

Hos Bygma ønsker vi, at dine penge bliver brugt på at forbedre din bolig og dermed giver dig og din familien tryghed og livsglæde frem for, at pengene bliver brugt på frustrerende reparationer efter et stormvejr. Derfor har vi lavet en guide til at gennemgå boligen og haven inden vintervejret og stormen rammer Danmark. Du kan med fordel også læse vores guide til, hvordan du sætter ind, hvis skaden er sket, og du rammes af oversvømmelse eller skybrud.

Stormvejr over Danmark (DMI)

Særligt Nordjylland, vestkysten og Bornholm er udsatte for storm og kraftige vindstød (kilde / foto: DMI)

Stormvejr skader på tag, tagrende og tagsten

Skader på tag, tagsten og tagrender er blandt de mest udbredte efter stormvejr i Danmark (kilde: Byg-ERFA)

Forbered huset mod stormvejr

10 vigtige punkter

Forbered huset mod stormvejr

10 vigtige punkter

1. Kontrollér tag og tagrygning

Kontrollér og vedligehold tag, tagpap, tagplader og tagsten for at undgå skader under stormvejr. Løse eller beskadigede dele kan forårsage dyre skader og forsikringssager. Lap tagpap, stram skruer på tagplader og sørg for at tag og tagsten er tætte. Læs mere

2. Kontrollér og rengør tagrender og nedløbsrør

Rengør og kontrollér tagrender, nedløbsrør, konsoljern og rendejern for skader hvert efterår. Sørg for, at alt sidder fast, og tjek træværk for råd og skader fra vejret, som gør at skruer og konsoljern kan hive sig fri. Læs mere

3. Gennemgå sternbrædder og udhæng

Tjek at sternbrædder, vindskeder og udhæng sidder godt fast. Kontroller træværket er sundt og udskift sårbart træværk, som enten er mørt eller alt for sprødt fordi det ikke er blevet behandlet løbende med træbeskyttelse. Læs mere

4. Gennemgang af murværk og facader

Inspicér facader for revner og fugtproblemer om efteråret. Reparer og forsegl murværk, og kontroller profilbrædder for skader. Overvej fibercementplanker for bedre vejrbestandighed, især ved kystnære sommerhuse. Læs mere

5. Fældning af udsatte og sårbare træer

Kontroll'er træers sundhed for at undgå stormskader. Fæld syge træer med professionel hjælp. Brug sikkerhedsudstyr ved mindre fældningsopgaver og beskæring. Læs mere

6. Beskæring af træer og store buske

Efteråret er ideelt til beskæring af træer og buske. Brug grensave, kædesave og grensakse for effektivt arbejde. Fjern grene korrekt for at undgå skader og omdan dem til flis, kompost eller kvashegn. Læs mere

7. Reparation af hegn og plankeværk

Gennemgå alle hegn for skader inden stormvejr. Gennemgå at stolper står solidt forankret i jorden samt at alle hegnsbrædder sidder godt fast, og ikke er løsnet som følge af råd omkring beslag og skruer. Læs mere 

8. Gennemgå vinduer og døre

Sørg for, at vinduer og døre er helt lukkede i stormvejr. Kontroller hængsler, greb og tætningslister for tæthed. Udskift tætningslister for at forhindre skader og reducere varmetab. Læs mere

9. Sæt udendørs genstande indendørs

Flyt havemøbler, parasol og gasgrillen ind i redsskabsskuret, dæk løse emner som grus, sand og grene grundigt af. Har du låg på sandkasse, skal du tjekke beslag, ligesom du bør sikre dig at trampolin og legestativer er forankret grundigt til jorden. Læs mere

10. Få renset og spulet afløb

Det er dit ansvar at sikre at brønde og afløb er spulet og kan tage imod større vandmængder. Er der udsigt til storm og skybrud er det altid en god idé at bestille en grundig spuling, så brønd og afløb kan tage imod vandmasserne fra tagrenderne.

Kontroller taget inden stormvejr

Fuge og reparation af tagsten og tagplader

Kontroller taget inden stormvejr

Fuge og reparation af tagsten og tagplader

Tag er den del af huset, der oftest tager skade i stormvejr

Når stormvejret rammer, er løstsiddende tagplader og tagsten det mest udsatte emne for skader og erstatningssager. Derfor er taget på hus, carport og redskabsskur det absolut vigtigste at gennemgå og tage handling på.

Vedligeholder du løbende dine tage, undgår du ikke kun den sure udgift ved at skulle reparere skader på din egen bolig, men også risikoen for, at løse tagsten og tagplader beskadiger naboernes bolig eller gør personskade på forbipasserende. Udover at flyvende tagsten og tagplader kan forvolde stor skade på andre mennesker, kan skaden også medføre en særdeles dyr forsikringssag.

Gennemgå tagsten og tagrygningen og kontrollér, at intet sidder løst, eller at tagstenene er beskadigede og tillader, at vinden let tager fat i stenen, eller at vandet kan trænge ind. Erstat beskadigede tagsten løbende og brug tagfugemasse til at forhindre, at vinden let får fat under tagstenene.

Lette og løstsiddende tagplader er let bytte for en storm

Lette tagplader som eternitplader, trapezplader og stålprofilplader er også utrolig vigtige at kontrollere og udskifte. Dels er det vigtigt at kontrollere for revner, der kræver pladerne skal udskiftes, men også om alle skruerne er strammet, så pladerne sidder tæt og godt fast til træværket. Selvom der sidder flere skruer i hver enkelt plade, kan bare en eller to løse skruer betyde, at pladen vibrerer og danser på træværket i stormvejret, indtil de revner eller river sig løs.

OBS! Lange ventetider på nye B6 og B7 bølgeplader

Grundet nye asbestregler fra 1. januar 2025 har der været stor efterspørgsel på bølgeplader i 2024. Derfor er der p.t. meget lang ventetid på B6 og B7 bølgeplader. Har du bølgeplader på taget, skuret eller carporten, er det lige nu særdeles vigtigt at beskytte det mod stormskader ved at kontrollere skruer og reparere plader, da det kan tage lang tid at få udført udskiftning af hele bølgeplader.

Tagrender og træværket

Her tager vinden også hårdt fat i huset

Tagrender og træværket

Her tager vinden også hårdt fat i huset

Start med rengøring og kontrol af dine tagrender

I forlængelse af taget finder du både tagrender, sternbrædder og udhæng, der ligesom taget også let tager stor skade af hård blæst og kraftig nedbør. Derfor er de næste to vigtige punkter at kontrollere hvert efterår.

Et let, men ofte lidt tidskrævende udgangspunkt er at rengøre og spule tagrender samt nedløbsrør for mos, løvfald og andet skidt, der har det med at samle sig i tagrenderne. I stormvejr eller ved skybrud vil du ellers opleve, at vandet fosser ud over tagrenden frem for at finde vej til nedløbet.

Mens du rengør tagrender og nedløb, er det vigtigt også at kontrollere, at alle nedløbsrør sidder ordentligt fast i mur og facade. Med tiden vil vand, frost og blæsevejr løsne rørholderne og gøre nedløbsrøret til et let offer for kraftige vindstød - især hvis de sidder tæt på boligens hjørner, hvor der opstår særligt hårde ryk i vinden.

Gennemgå konsoljern og træværket når du er i gang

Husk også at kontrollere, at alle konsoljern og rendejern stadig sidder ordentligt fast i træværket. Er træværket ikke løbende blevet vedligeholdt med træbeskyttelse, vil du opleve, at der er opstået råd omkring rendejernsskruerne, og at rendejernene derfor ikke holder fast på tagrenden. Her kan du til nøds forsøge at rykke rendejernet 10 cm, men på sigt skal træværket repareres eller helt udskiftes.

I forlængelse af og omkring tagrender skal du også kontrollere sternbrædder, vindskeder og udhæng. Med tiden vil det omskiftelige danske vejr påvirke træværket. Kontroller, at alle brædder sidder ordentligt fast, og vær på udkig efter råd og skader omkring skruer og ved endestykker, hvor regnvand og fugt kan trænge ind og gøre skade på træværket.

Gennemgå murværk og facader

Selv små revner og løse brædder skal repareres

Gennemgå murværk og facader

Selv små revner og løse brædder skal repareres

Revner i mursten og facader kan give store fugtskader

Kombinationen af stormvejr, regn og måske endda temperaturer grænsende til frostpunktet kan forvolde store skader på facader og murværk - indendørs som udendørs. Selv små revner i fuge, mørtel eller mursten gør det let for vand at bane vej ind til isolering og indervæggen og dermed gøre en lille skade til et stort reparationsarbejde.

Inspicerer du alle facader i efteråret, kan du enten undgå eller begrænse de skader, som kombinationen af vand og kraftig blæst kan gøre på boligen. Kig efter revner, løse mursten og misfarvninger, som kan indikere fugtproblemer.  Skift løse eller beskadigede mursten og reparer revner og huller i mørtel. Sørg for at bruge en passende mørtelblanding for at sikre en stærk og holdbar reparation. Afslut med at forsegle murværket for at beskytte mod fremtidige skader.

Har du vægdrivhus? Ud over at drivhuset i sig selv er sårbart overfor de kraftige vindtryk, skal du kontrollere befæstigelsen af vægdrivhuset til murværk og facade, så der hverken kan trænge vand ind, eller drivhuset kan løsrive sig helt eller delvist i stormvejret.

Facadebrædder på gavlen er enormt sårbare i stormvejr

Udover skader på mursten og manglende mørtel er klassiske profilbrædder på gavlen meget sårbare overfor de vindtryk, som rammer dem. Her er det dels vigtigst at besigtige og udskifte alle brædderne for revner, løse brædder og råd. Har træet ikke fået træbeskyttelse igennem flere sæsoner, vil træværket både blive sprødt, men der opstår også risiko for sprækker i træet og råd, der gør gavlen særdeles sårbar for storm og regn.

Har du husket at tjekke sommerhuset?

Særligt sommerhuse og fritidshuse er ofte placeret tæt på de danske kyster. Det er også langs kysterne, at en storm ofte rammer boligen med voldsom orkanstyrke. Her er det meget vigtigt at gennemgå alle facaderne for facadebrædder, der sidder løst, revner og sprækker eller som har taget skade efter mange sæsoner med hårdt kystklima. På kort sigt skal facadebrædderne fæstnes og evt. repareres midlertidigt med epoxy harpiks, men på lang sigt kan du overveje at udskifte sårbare træfacader med mere vejrbestandige facadeplanker af fibercement.

Fældning af udsatte træer

Væltede træer er kilde til mange skader efter stormvejr

Fældning af udsatte træer

Væltede træer er kilde til mange skader efter stormvejr

Storm og orkan vælter let syge træer

En af de helt store kilder til stormskader er syge eller sårbare træer, der vælter. Afhængig af størrelsen og placeringen kan træet forårsage store skader på tag og tagkonstruktion, hæmme trafikken på din lokale vej samt ødelægge både drivhus, hegn og plankeværk.

Derfor er det vigtigt altid at kontrollere dine træers sundhed eller få en ekspert til at vurdere træets tilstand. Løbende korrekt beskæring og pleje kan reducere risikoen, men er træet sygt, bør det fældes, så det ikke bliver en kilde til fare for din husstand og andre ved storm og orkan.

Vær opmærksom på, at fældning af syge træer kan være både drilsk og særdeles farligt og uforudsigeligt, fordi træet ikke knækker og vælter som et normalt og sundt træ. Ved større eller syge træer anbefaler vi altid, at du benytter dig af en professionel træfælder. Går træfældningen galt, kan både du og andre komme meget galt afsted, ligesom du skal betale erstatning af hæk, træer, drivhus, bil eller hus.

Sikker beskæring og fældning af mindre træer

Ved mindre træer og syge træer kan du med fordel gå metodisk til værks. En professionel stige og 18V kædesav gør det overskueligt først at fjerne de største grene, udføre topkapning og afslutningsvis fælde det resterende træ, så det ikke er til fare for hverken egen eller naboernes ejendom.

Til mindre træer og grene kan du med fordel starte med at beskære træet med en grensav med teleskopstang. Såvel Makita, Ryobi, Milwaukee og DEWALT har flere modeller, der er særdeles velegnede til den indledende beskæring.

I forbindelse med fældning af træer er det også utroligt afgørende at benytte sikkerhedsbriller, handsker og sikkerhedstøj. Selvom moderne motorsave er udstyret med skjold og sikkerhedsforanstaltninger, er det især let at komme galt afsted, hvis du foretager uvante beskæringer fra en stige.

Beskæring af træer og buske

Sunde træer og buske står stærkere i stormen

Beskæring af træer og buske

Sunde træer og buske står stærkere i stormen

Få sunde og stærke træer og buske med korrekte snit

Efteråret er i det hele taget en god tid til beskæring af de fleste typer træer og buske. Holder du træer og store buske sunde, mindsker du også risikoen for, at store grene knækker og bliver til gene for både dig og andre.

Ved beskæring er det vigtigt at skære grenene af helt inde ved stammen, dog uden at skære i eller beskadige selve stammen. For at give træet bedst mulige vilkår for at hele, skal du bevare kraven inde ved træet. Ved tykke grene anbefaler vi brug af en 18V kædesav med 20 cm eller 30 cm sværd, så du kan klare arbejdet i et lige snit, fremfor at bruge en grensav, der kun er beregnet til de tyndere grene langt fra stammen.

Som nævnt i forbindelse med fældning af træer, er en grensav på teleskopstang en kæmpe lettelse for arbejdet. Med dem kan du let fjerne mange af de mindre grene, så du lettere kommer tæt på stammen med kædesaven.

Har du alt, du skal bruge til beskæring?

Til beskæring af træer og større buske får du oftest brug for en grensav med teleskopstang, en grensaks med lange greb, så du let klipper de større grene væk, og en mere enkel beskærersaks til de mindste grene. Med disse tre beskæringsredskaber får du let omdannet store grene til noget, som en kompostkværn kan omdanne til flis, eller som er nemt at køre på genbrugspladsen.

Omdan grenene til flis, kompost eller kvashegn

Netop turene til genbrugspladsen kan være tidskrævende, hvorfor vi anbefaler enten at leje eller købe en kompostkværn til de større haveprojekter. En kompostkværn kan både fremstille flis, der er velegnet til at beskytte dine planter og bede om vinteren, men også til at lave kompost. Vær dog opmærksom på, at kompostkværnen har både skær, kræfter og beholder til netop den tykkelse grene, du forventer at beskære.

Hegn og plankeværk er udsatte

Kontroller brædder, stolper og stolpehatte

Hegn og plankeværk er udsatte

Kontroller brædder, stolper og stolpehatte

Møre eller sprøde brædder og lamelhegn er meget sårbare

Løse hegnsbrædder og planker, møre eller rådne stolper og skruer, der slipper i stolpebærere, gør hegn og plankeværk sårbare overfor kraftig vind, regn og flyvende genstande.

Uanset om du har et klassisk træhegn eller et komposithegn, er det vigtigt at gennemgå både stolper og brædder, inden et stormvejr går i land. Uanset om hegnet er klinkebygget, lodret eller vandret, skal både hegnsbrædder og hegnsstolper tåle meget kraftige vindstød og vedvarende belastning i stormvejr.

Særligt de populære lamelhegn omkring terrassen, der ikke løbende vedligeholdes med træbeskyttelse, får sprøde og sårbare lameller, der flækker under belastning og baner vej for større skader på hegnet og omgivelserne.

Tjek hegnsstolperne, nedgravning og træsorten

Solid forankring af stolperne er utrolig vigtig. Er stolper og pæle ikke gravet tilstrækkeligt langt ned, støbt i stolpebeton eller monteret på stolpebærere, er der risiko for, at hegnet belastes i en sådan grad, at det begynder at hælde eller helt vælte.

Har du overtaget et hus med hegn, er det altid en god idé at undersøge, hvordan stolperne er forankret, så du ikke får en slem overraskelse efter et kraftigt stormvejr.

Derudover er det væsentligt at vide, om stolperne oprindeligt er købt som NTR-A klasse trykimprægnerede stolper, der kan tåle langvarig kontakt med jord og sågar ferskvand.

Kontroller yderdøre og vinduer

Sørg for tætte og stramme døre og vinduer

Kontroller yderdøre og vinduer

Sørg for tætte og stramme døre og vinduer

Sikring af hoveddør og døre på carport og redsskabskur

Vinduer og døre, der ikke er lukket eller sidder helt tæt, kan let blive bytte for det undertryk, der dannes i vindueskarme og ved yderdørene. Sørg derfor altid for at holde både døre og vinduer HELT lukkede i stormvejr. Selvom det kan være fristende at sætte et vindue på klem, kan undertryk let få fat og ødelægge både ramme, beslag og vinduet.

I forbindelse med yderdørene bør du gennemgå hængsler, håndtag, lakering eller træbeskyttelsen samt sikre dig, om der er utætte fuger omkring døren. Særligt en utæt fuge og løse hængsler baner vej for vind og regnvand, der kan beskadige både dør og karm.

Særligt udvendige døre på carporten, til redskabsskuret og drivhuset er vigtige at kontrollere. Beslag monteret i træværk bør kontrolleres og strammes, ligesom du med fordel kan montere skudrigler eller nye dørkroge for at forhindre, at vinden tager fat i dørene.

Gennemgang og sikring af vinduer og tætningslister

Indendørs er det altid hensigtsmæssigt at at gennemgå vinduernes greb, hasper og sikringsbeslag. De skal sidde fast og sikre, at vinduet lukker helt tæt - ikke kun når der er storm, men også mod frost eller indbrud.

Er tætningslisterne ikke løbende blevet rengjort og smurt, bliver de sprøde og møre over tid. Derfor er det en god idé at kontrollere dem, så hverken vind eller vand får let adgang og beskadiger vinduespartiet.

Udskiftning af tætningslisterne er både godt for at forhindre skader fra regn, blæst og frost, men også godt for varmeregningen. Mærker du træk fra vinduet, er det relativt let at udskifte tætningslisterne, så vinduerne igen slutter helt tæt.

Ryd have, altan, terrasse og indkørsel

Pak havemøbler, grill, trampolin og løse genstande væk

Ryd have, altan, terrasse og indkørsel

Pak havemøbler, grill, trampolin og løse genstande væk

Et redskabsskur med plads til havemøbler og gasgrillen

Havemøbler, gasgrill, plæneklipper, cykler og trampoliner bliver let kastet rundt, når vinden rammer. Derfor har mange danskere også taget erfaringen med sig og sikrer sig, at der er rigelig plads til alle de løse genstande i redskabsskuret eller i forlængelse af carporten.

Har du ikke plads nok, er det nemt at få etableret et nyt eller større redskabsskur. PLUS Hegn er blevet et etableret navn, fordi PLUS laver træhegn, der er nemme at samle og montere. Tilsvarende kan du købe mange forskellige typer og størrelser af redskabsskure fra PLUS hos Bygma. Her får du komplette pakkeløsninger, som enten kan bygges i forlængelse af terrassen, i baghaven eller op til carporten, hvor det giver plads til havemøbler, grillen, cykler og havemaskiner.

Dæk grus, sand og løse emner til med presenning

Stormen tager også hårdt fat i bunker med sand, grus, haveaffald og sandkassen, og det er ikke alt, der kan gemmes af vejen i redskabsskuret. Er der stor risiko for nedbør, er bunker med sand og grus sjældent et problem, men i meget tørre perioder bør du dække bunkerne til med en presenning, der fastmonteres med pløkker og sandsække.

Tilsvarende gælder for haveaffald, grene, lege- og gyngestativet og trampolinen. Til en relativt lav pris kan pløkker, presenning, sandsække og reb redde dig for mange skader på både dit eget hus, din bil, men også naboernes.

Når stormen kommer, er Bygma klar

Stormvejr, vindstød af orkanstyrke og hård regn kan være udfordrende og frustrerende. I din lokale Bygma står vores faguddannede personale klar til at hjælpe dig med alt du skal bruge, uanset om det er kædesav, presenning, sandsække eller nye skruer til dit hegn