Alle skruer har forskellige egenskaber og kvaliteter, derfor er det vigtigt når du vælger skruer, at du vælger efter hvad der skal monteres og hvor skal det monteres. Skruens overflade har stor betydning i forhold til korrosionsklassen og alle skruer har forskellige egenskaber, hvor materialet er afgørende for, hvilken skrue der er behov for.
For at sikre holdbare byggeprojekter og gode byggeoplevelser, hjælper Bygmas faguddannede personale med at vejlede i skruer, korrossionsklasser, skrue typer, hoved typer og gevind. Her kan du læse mere om:
En undersænket skrue, er en skrue med et plant hoved, der sikrer en pæn afslutning på niveau med overfladen. Skruen kræver forudgående forsænkning, medmindre den har fræseribber.
En linsehovedet skrue er meget som den undersænkede skrue, men har en lille afrunding, som skrue med rundhoved.
En panhovedet skrue har en plan undersiden, men et større hoved til kraftigere montering af tynde emner. Hovedet er afrundet for at give en pæn og sikker finish.
En rundhovedet skrue kaldes også dome-hoved, har en plan underside men en overside, der er formet som en halvkugle. Skruens kugleformede hoved sikrer en flot finish og bruges fx til skilte og beslag.
En trompethoved skrue er en skrue særligt velegnet til montering i gipsplader. Undersiden er formet som en trompet og trækker pappet med ned i pladen, så du let spartler hen over den.
En maskinskrue bruges sammen med møtrikker og anvendes til at skrue ting sammen i en. Kan købes både med panhoved og undersænket hoved. Panhoved anvendes ved alle typer af montage, hvor millimeter gevind behøves, og når der er brug for ekstra stor sammenspænding mellem emner, eller til montering mellem tynde materialer.
Den traditionelle skrue, der skrues i med håndkraft og ikke egner sig til skruemaskiner. Da skruetrækker kun har to kontaktflader, bliver kærv let deform.
Phililips krydskærv er en skrue med kryds og 4 kontaktflader, hvor størrelsen angives efter bredden på skruetrækkerens spids. Standard størrelser er 2 – 15 mm og i inddeles i 5 størrelser og betegnes PH0 til PH4.
Pozidriv krydskærven PZ minder om Philips krydskærv PH, den har bare et lille ekstra kryds, hvilket giver de 4 kontaktpunkter aflastning og bitten får et bedre greb. PZ og PH bits ligner meget hinanden, men tag ikke fejl, da dette kan ødelægge skruen. PZ bits passer kun til PZ skruekærv pga de 4 ekstra streger der kendetegner PZ kærv.
Ved Torx kærv får du hele 6 kontaktflader med næsten lodrette kanter, så skruemaskinen har et godt greb og bliver hvor den skal. Torx bits bliver inddelt i 12 størrelser, de mest anvendte er fra TX10 - TX30, hvor TX20 nok er den mest ”normale”. Den har en diameter fra 3,5 – 4,0 mm og 4,5 – 5,0 mm.
En skrue med groft gevind anvendes især i de fleste typer træ, der er lidt bløde, som fyr og gran. Gevindet har en stor stigning og kommer hurtigt ind i materialet.
Skruer med fint gevind anvendes i hårde materialer og træsorter som eksempelvis eg og ask. Gevindet på skruer med fint gevind har en lille stigning og derfor oftest hårdere at skrue ned i materialet.
En selvskærende skrue er udstyret med en spids og gevind, der gør at du ikke behøver bore for i emnet og som sørger for at resterne transporteres ud af emnet under isætning.
High-low skruer har to sideløbende gevind, hvor det ene gevind er lavere end det andet. High-low gevind er fx udbredt som gipsskruer, hvor der anvendes træ og stålprofiler
PowerFast-skruen fra Bygma koster lidt mere end en almindelig skrue. Til gengæld får du skruer, der kan holde til lidt af hvert. Og du slipper for bøvl og problemer på den lange bane. Gevindet på PowerFast går hele vejen ned og griber hurtigt fat i træet og trækker sig selv ind. Det minimerer risikoen for at træet flækker.
PowerFast-skruen er ETA-godkendt. Det er din garanti for at produkt kvaliteten er i orden, og skruen ikke knækker. Derudover får du den med C5-klassifikation. Det er den højeste klassificering, en overflade behandlet skrue kan opnå. Det betyder, at skruen har klaret minimum 1.400 timer i salttåge- og stresstest. Så det danske sommervejr kan bare komme an.
Vær opmærksom på at en overfladebehandlet skrue ikke altid er nok i syreholdige materialer - f.eks nyimprægneret træ til f.eks hegn, beklædning og terrasser pga. risiko for anløbning. Det anbefales at bruge A4 til syreholdigt træ som trykimprægneret træ.
BasicFast er skabt til den professionelle håndværker. Skruen har undersænket hoved med TX-kærv, som garanterer bit stabilitet og delgevind, som muliggør en sikker fastgørelse mellem træmaterialerne.
BasicFast har ruspert overflade og C3-klassifikation, så den kan både bruges ude og inde.
Indendørs er den velegnet i lokaler med moderat luftfugtighed, som fx fødevareindustri, vaskerier og bryggerier.
Udendørs er den velegnet til miljøer med moderat saltindhold/luftforurening, som fx udhængsbrædder og beskyttede overflader med træbeklædning.