Træ

Køb det rette træ i den rette kvalitet

Find alt i træ lige fra reglar til sterrnbædder i Bygmas store udvalg. Vores lange erfaring og indgående kendskab til de forskellige træsorter sikrer, at du får den rette kvalitet til den rette opgave i din lokale Bygma eller her på Bygma.dk

Det ubehandlede træ du køber hos Bygma og Bygma.dk kommer fra de svenske skove og økosystem, hvor klimaet gør, at træet gror langsommere og derved får det tid til at blive kvalitetstræ. Hos Bygma er træet PEFC og FSC certificeret og du kan enten vælge at afhente eller få leveret til døren.

Skal du bruge træplader eller trykimprægneret træ?

Skal du bruge Krydsfinerplader, OSB-plader eller MDF-plader, finder du hele udvalget af træplader under byggeplader. Søger du træ til udendørs brug, finder du det under trykimprægneret træ.

Træ stablet i Bygmas trælast

Stort udvalg i ubehandlet træ til bbyggeri

Bygma er den største danskejede leverandør af byggematerialer til det professionelle byggeri. På Bygma.dk kan privatkunder købe træ fra et nøje udvalgt sortiment af ubehandlet træ, som vores professionelle kunder har adgang til via Bygma Proff. Vi har samlet udvalget i følgende kategorier, så du let finder det rette træ i den rette kvalitet til den rette opgave.

Brædder til tag, udhæng og andet byggeri

Fra udvalget af brædder kan du købe stort set alt, du skal bruge til dine byggeprojekter, herunder fyrretræsbrædder i forskellige kvaliteter som kvinta, seksta eller imprægneret træ. Uanset om du specifikt søger udhængsbrædder, tagbrædder eller høvlet træ til byggeri, finder du det i fineste U/S-sortering under brædder.

Sortimentet omfatter også trykimprægnerede brædder, der er designet til at modstå det danske vejr, hvilket sikrer holdbarhed og lang levetid for dine projekter. Med et bredt udvalg af dimensioner og sorteringer kan du tilpasse dit valg til ethvert byggeprojekt, lille som stort.

Forskallingsbrædder til lofter og skillevægge

Forskallingsbrædder i ubehandlet træ anvendes primært til loftskonstruktioner og skillevægge med gips, loftsbrædder eller akustikplader.

For at sikre effektiv arbejdsgang og en efterfølgende nem montering af gips plader krydsfiner, er forskallingsbrædder i Bygmas udvalg høvlede og af bedst sortering.

Til støbning af fundament kan du med fordel se udvalget af støbebrædder.

Under udvalget af trykimprægneret træ finder du også forskallingsbrædder til udvendige byggeprojekter, hvor træet er helt eller delvist eksponeret for fugt eller regn.

Gulvstrøer i Kerto-T og hårdtræ

Til etablering af gulve kan du købe gulvstrøer hos Bygma, der tåler særlig høj belastning og anvendes i forbindelse med etablering af undergulv med krydsfiner og efterfølgende gulvbelægning med f.eks. fliser, laminatgulv eller vinyl.

Fra udvalget af gulvstrøer kan du købe strøer i hårdtræ og kerto-t, der sikrer en langt højere belastningsgrad i forhold til almindelige brædder. Mens hårdtræ er naturligt ubehandlet træ, er kerto-t en konstrueret træsort, hvor flere lag af træ er presset og limet sammen for at give strøerne høj formstabilitet og styrke.

Krydsfinerplader

Skal du bruge krydsfinerplader sammen med dine gulvstrøer eller taglægter, finder du et stort udvalg af krydsfiner under byggeplader på Bygma.dk. Her kan du købe både tagkrydsfiner og gulvfiner, der er fugtresistente, finérplader velegnet til tørre omgivelser som lofter og skillevægge, eller sågar særlige anti-mug krydsfiner, der hæmmer dannelsen af råd, mug og skimmelsvamp i fugtige eller uopvarmede omgivelser.

Er du i tvivl om, hvilken type krydsfiner der er bedst egnet til dit byggeprojekt, kan du med fordel kontakte din lokale Bygma og spørge i trælasten.

Limtræ fremstillet specifikt til dit projekt

Limtræ er bjælker fremstillet ved at lime flere lag af træ sammen, hvilket skaber et stærkt og stabilt materiale. Limtræsbjælker opnår høj brudstyrke på samme måde som krydsfiner, der også består af lag, der limes sammen for at opnå ekstra styrke.

Når du vælger limtræ fra Bygmas udvalg, får du både et stærkt og formstabilt materiale, der tåler temperatursvingninger og forandringer i luftfugtighed. Træet er derfor også særdeles modstandsdygtigt over for vridning og krympning og kan tåle markant højere belastninger end traditionelt gran- og fyrretræ.

Da limtræsbjælker fremstilles og leveres specifikt til hvert enkelt byggeprojekt, kan du kun vælge levering under udvalget af limtræ.

Loftbrædder og profilbrædder 

Fra udvalget af loftbrædder kan du primært købe de klassiske profilbrædder, der er udbredt som loftsbeklædning og et æstetisk flot alternativ til gipslofter eller akustiklofter.

Profilbrædderne fås i forskellige mål og overfladebehandlinger, for enten at fremhæve træets flotte nuancer eller lysere varianter for at øge lyset i lokaler med relativt lavt lysindfald.

Lægter til tag og skillevægge

Fra Bygmas udvalg af lægter kan du købe to hyppigste typer, taglægter og skillerumslægter. Lægter er uundværlige i tagkonstruktioner, hvor de bærer enten tegl, tagsten eller profiler, eller i forbindelse med at du bygger skillevægge, hvor trælægterne i ubehandlet træ bruges til at bygge rammen, du efterfølgende monterer gipsplader, OSB-plader eller krydsfiner på.

Vær særdeles opmærksom, når du køber lægter til tagkonstruktioner. Der er meget specifikke krav til styrke og holdbarheden af taglægter. Afhængig af tagkonstruktionen og tagbelægningen skal du også være opmærksom på, om du skal anvende lægter i ubehandlet træ eller i trykimprægneret træ, hvor sidstnævnte er modstandsdygtig over for fugtige vilkår.

OSB-Plader til tag, gulv og vægge

I forbindelse med både tagkonstruktioner, opbygning af skillevægge og etablering undergulv, er det udbredt at bruge OSB-plader. Denne type træplader er presset og limet af store og små spåner af træ for at give en stiv og formstabil plade, der er et godt alternativ til den ofte dyrere krydsfinerplade. På Bygma.dk finder du OSB plader under byggeplader, samtidig med dine strøer, lægter og reglar.

Planker af ubehandlet træ

Under kategorien planker finder du et udvalg af usorterede og ubehandlede træplanker af fyrretræ, som du kan benytte til alt fra plankebord til vægbeklædning. Træplankerne er af bedst mulige sortering, med lav forekomst af knaster og sprækker, hvilket giver dig det optimale træ, uanset om det er små gør-det-selv projekter eller større renoveringer af hjemmet.

Reglar 

Under udvalget af reglar på Bygma.dk finder du de høvlede, rektangulære træstykker, som er velegnede til bl.a. gipsvægge, skillevægge og skillerum, der ofte bruges i forbindelse med skunken.

Ligesom med skillerumslægter sikrer reglflotte høvlede overflade, at den efterfølgende opsætning af gipsplader eller andre materialer sker nemt og jævnt, så hele væggen står plant og flot.

Modsat reglar af ubehandlet træ er trykimprægnerede reglar beregnet til udendørs brug, f.eks. ved etablering af gulv i skur eller carport, eller som det bærende element til terrassebrædder.

Spærtræ til tagkonstruktioner

Spærtræ er en uundværlig del af opbygningen af et tag, hvor træet bærer en stor del af konstruktionen, der fordeles på strøer, rafter, reglar og lægter. Af samme årsag er det afgørende at vælge spærtræ af højeste kvalitet, så du opnår den højeste bæreevne i tagkonstruktionen, inden du dækker taget med krydsfiner, tegl, tagsten, tagpap eller anden belægning.

Fra udvalget af spærtræ på Bygma.dk kan du primært købe c24 spærtræ, der har den rette styrke og høje kvalitet til at sikre holdbare og stærke tagkonstruktioner, uanset om du i sidste ende vælger tegl, stålprofiler eller tagsten.

Superwood

Superwood er et af de mere moderne former for træ, der har gennemgået en avanceret imprægnering, som gør Superwood stærkere og mere holdbart end traditionelt trykimprægneret træ. Denne proces forbedrer træets naturlige egenskaber og levetid markant uden brug af tungmetaller eller organiske opløsningsmidler som du kender fra traditionel trykimprægnert træ.

Fra Bygmas udvalg af Superwood finder du udskæringer, der er er særligt velegnet til facadebeklædning og udendørsbyggeri, hvor træets modstandsdygtighed over for svamp og råd er en stor fordel. Derudover er Superwood et oplagt valg til byggeprojekter, hvor du kræver en robust og miljøvenlig form for træ, der også skal modstå vejr og fugtige omgivelser.

Støbebrædder til forskalling

Støbebrædder er det ideelle trl til forskalling og andre konstruktive formål, hvor de tjener et funktionelt formål uden at være synlige.

De sælges i løbende meter, hvilket giver fleksibilitet i mængde. Med dimensioner på 32x125 mm, høvlet ned til 28x120 mm, er de perfekte til interne konstruktioner, hvor robusthed er afgørende.

Terrassebrædder i alle varianter

Træterrassen er danskernes foretrukne opholdssted i hjemmet. Hvert år renoveres og nybygges træterrasser i stor stil, hvorfor Bygmas trælast også har et stort udvalg af terrassebrædder i træ, bambus og komposit.

I udvalget finder du alt fra de traditionelle træbrædder i trykimprægneret træ til de eksklusiv Bangkirai og Cumaru. Mens mange foretrækker de klassiske trykimprægnerede brædder, tilbyder både Bangkirai og Cumaru flotte alternativer i hårdttræ.

Tømmer i C18 sortering

Tømmer indgår i mange former for opgaver inden for byggeri, som fx ved bindingsværkshuse. I udvalget på Bygma.dk finder du i særdeleshed tømmer der er certificeret i styrkekategori C18, der sikrer at det er velegnet til bærende og stærke konstruktioner.

Når du handler tømmer fra Bygmas udvalg af træ vil du opleve skiftende længder i udvalget, fordi lagerføringen af træ er meget varierende. Derfor kan leveringen af tømmer indimellem indebære, at du modtager tømmer i overlængder eller dobbelt længde.

Vær opmærksom på at overlængder ikke sker mod merpris, eller efterfaktureres.

Bygma trælast udvalg limtræ

Træets holdbarhed og standarder

Det kan være svært at gennemskue holdbarheden og brugen af forskellige typer træ. Uanset om du arbejder med teaktræ eller douglas gran, høvlet, trykimprægneret eller ubehandlet træ er der mange forskellige forhold at tænke på. Derfor har vi lavet en hurtig guide til standarderne.

Dansk Standard brugsklasser for træ

Træets holdbarhed er meget afhængig af de omgivelser og påvirkninger, som træet bliver udsat for.

DS/EN 335 definerer fem brugsklasser svarende til de fem generelle omgivelser og påvirkningsgrader:

Klasse 1: Over jorden, uden at blive udsat for fugt
Klasse 2: Over jorden, med lejlighedsvis udsættelse for fugt
Klasse 3: Over jorden, hvor det udsættes hyppigt for fugt
Klasse 4: I kontakt med jord og ferskvand med vedvarende fugt
Klasse 5: I kontakt med saltvand og vedvarende fugt

Aflæsning af træets vurderede holdbarhed og brugsklasse

Ud fra de 5 brugsklasser angiver man en vurderet holdbarhed på træet. Da både træets kvalitet og belastningsgraden af fugt og slid varierer meget, svinger holdbarheden også.

Derfor kan fx fyrretræ holde lige fra 30 år til 150 år afhængig af, hvor du bruger træet og hvor meget fugt det eksponeres for.

Hvis du er i tvivl om, hvilken træsort du skal vælge, anbefaler vi derfor altid, at du spørger en medarbejder tilknyttet trælasten i dit lokale Bygma Byggecenter.

Hvilke træsorter bruges i byggeri?

Hos Bygma kan du primært købe konstruktionstræ og byggeplader, der er fremstillet af enten gran, fyr eller birketræ.

Derudover kommer de konstruerede træsorter såsom komposit, kerto træ og LVL, hvor man kombinerer træ med andre materialer for at opnå højere styrke, formstabilitet og holdbarhed.

Hvilken type træ skal du vælge?

Hver træsort har fordele og ulemper, og valget af træsort afhænger direkte af det enkelte byggeprojekt.

Lægter eller reglar er sjældent synlige og har oftest tilstrækkelig styrke og stabilitet, når de er fremstillet i billige træsorter som gran eller fyr.

Terrassebrædder og hegn er derimod meget synlige og udsættes for svære vejrforhold, hvorfor det kan være en bedre investering at bruge hårdtræ som lærk, jatoba, birk, cumaru eller konstruerede træsorter som komposit.

Hvor lang tid holder ubehandlet træ?

I tørre omgivelser og som en del af konstruktioner er levetiden for ubehandlet træ næsten ubegrænset. Det er først, når du udsætter træet for fugt, vand, kemikalier eller skadedyr, at træets styrke og holdbarhed reduceres markant.

Hårdtræ og eksotiske træsorter har en højere tæthed end gran- og fyrretræ, samt et naturligt højt indhold af olier og syrer, der sikrer, at træet næsten er uforgængeligt.

Sådan behandler du ubehandlet træ

Modsat det trykimprægnerede træ, der er fremstillet specifikt til udendørs brug og fugtige omgivelser, er ubehandlet træ sårbart over for fugt, skimmelsvamp, råd, begroning og skadedyr.

Køber du ubehandlet træ og benytter det i omgivelser, der udsætter træet for høj luftfugtighed eller vand, skal du behandle træet med enten træolie, træbeskyttelse, emaljemaling/træmaling eller lak. Valget af beskyttende overfladebehandling afhænger af, hvor og hvordan træet bruges.

Kort gennemgang af de gængse træsorter

Birketræ - stærkt og holdbart til byggeri

Birketræ anvendes ofte i byggeprojekter som krydsfinerplader på grund af dets styrke og fleksibilitet. Som overflade i elementer til gulve, vægge og lofter får du især glæde af den lyse farve og fine tekstur. Birketræets naturlige holdbarhed og tæthed gør det også til en af de attraktive træsorter, når du kigger på pris i forhold til hårdhed.

Ceder – Holdbar og moderne

Facader med det moderne rødbrune cedertræ er ikke til at tage fejl af. Udover det elegante udseende er ceder hårdfør - også i det danske klima - og kræver relativt lidt vedligehold. Derudover har træet en naturlig beskyttelse mod svamp og råd.

Eg - Hård og modstandsdygtig

Eg er nærmest uopslideligt hårdt og derfor eksklusivt. Uanset om det er til møbler eller til indendørs træbeklædning, er træet elegant og holder let din egen livstid med begrænset vedligehold.

Fyr - Alsidigt og billigt træ

Uanset om der skal lægges gulve, monteres vinduer, fremstilles døre, lister eller paneler, vil du møde det stærke fyrretræ i byggeriet. Fyrretræ egner sig bedst til indendørs brug, men kan også bruges i udendørs opgaver, hvis det får en grundig og løbende træbeskyttelse.

Gran - Alsidig og højere holdbarhed

Gran er generelt mere holdbart end fyr, fordi det er mere modstandsdygtigt over for fugt og råd. Derudover er det mere formstabilt end fx fyr. Vær dog opmærksom på, at grantræ har tendens til at afgive mere harpiks end fx fyrretræ.

Jatoba - Slidstærk og eksklusiv

Tung, hårdfør og mørk træsort, der især anvendes som terrassebrædder, fordi den har en naturlig smuk og rødbrun farve. Det tætte træ og eksklusive udtryk holder samtidig i utrolig lang tid, men er ligesom teak også relativt dyrt.

Lærk – Alsidig og holdbar

Vær opmærksom på, at særligt lærk fås i mange forskellige sorter med afsæt i det land, træet har groet i. Sibirisk lærk er i stigende grad udbredt og populært, fordi det er mere hårdført og holdbart end fx traditionel europæisk lærk. Især den sibiriske lærk er velegnet til udendørs træværk.

Mahognitræ - Ædel træsort til døre og vinduesrammer i træ

Mahognitræ ses ofte i danske hjem, hvor det anvendes til møbler, døre og vinduesrammer. Det skyldes træets naturlige skønhed og holdbarhed, samt dets modstandsdygtighed over for råd og svamp. Mahogni kræver minimal vedligeholdelse, hvilket gør det til et populært valg for både indendørs og udendørs brug.

Robinie – Bruges ofte udendørs

Du møder tit robinietræ i de danske hjem, hvor det bruges til gyngestativer, pavilloner, brændeskure og redskabsskure. Årsagen er ganske enkelt, at robinie har en høj naturlig modstandsevne ift. råd og svamp og derfor ikke kræver megen vedligehold eller træbeskyttelse.

Teaktræ – Eksklusiv og populær træsort

Med en virkelig lækker, varm og rødbrun farve inviterer teak til at skabe et flot æstetisk udtryk. Derfor ser du også ofte teak i møbelproduktion til udendørs og indendørs brug.

Information og produkter når du køber træ

Bolte, skruer og beslag

Skruer, beslag og befæstigelse

Find alt i skruer, beslag, bolte og befæstigelse til dit byggeprojekt.

Bangkirai terassebrædder på trappe

Alle typer terrassebrædder

Skal du bygge terrasse fører vi et stort udvalg i terrassebrædder af højeste kvalitet.

Byggeplader fra krydsfiner til OSB plader

Byggeplader hos Bygma

Se hele udvalget i gipsplader, OSB, krydsfinér og MDF velegnet til alt fra loftsplader til nye skabe.