Hos Bygma finder du lige præcis de lægter du skal bruge, uanset om du skal bruge taglægter eller skillerumslægter. Vi gør især opmærksom på særligt to kategoriseringer: Dem til tagkonstruktioner og dem til skillerum. Fordi der er forskel på styrken og målene, er det utrolig vigtigt at du er opmærksom på hvilken type du køber til dit projekt.
Vælg de rigtige lægter
Lægterne af ubehandlet træ kan bruges til både tag og skillerum, og generelt når du bygger indvendigt. Vær især opmærksom på styrkesorteringen når du vælger og om det er en trykimprægneret lægte eller ubehandlet. Til tagkonstruktioner skal du sikre dig, at styrkesortering er C16 el. C18 (tidligere kendt som T1). Til skillerum behøver du ikke overholde samme styrkesortering, og er oftest billigere end reglar.
+ Vis alle
Lægter er en af de vigtigste elementer, når det kommer til tagkonstruktioner. Lægter er hovedsageligt monteret lodret og vandret på tagkonstruktioner, og deres funktion er at bære eller støtte tagplader og tagsten. Derudover danner de grundlag for ventilation mellem tag og undertag.
Netop fordi træet ofte bærer en tung og udsat belastning i tagkonstruktionen, er det vigtigt at kende forskellene på lægter og reglar.
Den primære anvendelse af lægter er til tagkonstruktioner. Taglægter monteres vandret ovenpå spærene og undertaget og bruges til fastgørelse af tagplader eller tagsten. Derfor stilles der større krav til lægter, der skal bruges til en tagkonstruktion, end dem der fx bruges i skillerum.
Taglægter skal bl.a. leve op til krav om ekstra stor styrke og skal derfor som minimum have betegnelsen C18 (tidligere T1) for at kunne bruges som taglægter.
C16 og C18 er standarder, der blev indført med DS/EN 14081-1 der indførte betegnelserne vi i dag kender som styrkeklasser C.
Lægterne placeres med den afstand, som passer til tagstenen. Bag på tagstenene, er der øverst en lille kant, som holder stene fast på kanten af taglægten, og længere nede på tagstenen kan der isættes bindere, som holder tagstenen nede.
Taglægter kan også anvendes til at skabe plads til ventilation ved middelhårdt eller hårdt undertag.
Lægter til skillevægge med gipsplader, behøver ikke leve op til de samme skrappe krav som taglægter. Der er penge at spare, ved fx at købe de billigere 38 x 58 mm, der er lavet specifikt til at passe sammen med gipsplader.
OBS: Selvom det er fristerende at spare et par kroner, må skillerumslægter aldrig bruges som taglægter.
Imprægnerede lægter bør ikke anvendes til indendørs konstruktioner, men fremstilles fortrinsvis til trækonstruktioner der udsættes direkte for fugt.
I forbindelse med tagkonstruktioner, skal du derfor være opmærksom på graden af fugt som trækonstruktionen udsættes for inden du vælger ubehandlede eller imprægnerede lægter.
Skal du fx bygge en ny terrasse, sætte et hegn op eller en carport med eksponeret træværk kan du anvende trykimprægnerede lægter i 38x57, som du finder her.
Udover stærkt tømmer, er skruer og beslag essentielt tilbehør uanset om du skal montere gipsplader eller lægge nyt tag. Især ved tagkonstruktioner er det særdeles vigtigt, at du ikke kun vælger de korrekte beslag men også beslag og skruer der ligesom træet tåler den høje belastning.
Læs mere her, for at få en stærk og holdbar trækonstruktion, enten i forbindelse med skillerumslægter eller taglægter.
Indendørs skruer er som oftest lavet i hærdet stål og kan have en tynd elforzinket overfladebehandling. De er ikke egnede til udendørs brug, da de vil ruste hvis de kommer i kontakt med vand, vind og vejr.
I forbindelse skillerumslægter er det vigtigt at vælge den rette gipsskruer, der er egnet til montering i træ. Se udvalget af gipsskruer her og vær opmærksom på at de er markeret til træ frem for stålprofiler.
Brug altid overfladebehandlede rustfri skruer, når du skal bruge skruer udendørs, da ubehandlede stålskruer hurtigt vil ruste.
Udendørs skruer er overfladebehandlet med eksempelvis forzinkning. Som oftest er skruer til udendørs brug fremstillet i rustfrit stål eller stål.
I forbindelse med taglægning er det også vigtigt at vælge den rette skrue - hvis du da ikke benytter dig af sømpistol med tilhørende lægtesøm.
Du kan læse mere om skruer i Bygmas guide til skruer.
Særligt i forbindelse med tagkonstruktioner skal der være færrest mulige samlinger, men også korrekte og stærke samlinger.
Ligesom ved valg af skruer og lægtesøm er det vigtigt at vælge specifikke lægtebeslag til tagkonstruktionerne, hvor stålkvalitet og rustbeskyttelsen står mål med belastningen.
Lægning af tage har stor betydning på fordeling af den belastning som taget udsættes for. Besøg din lokale Bygma, hvis du er i tvivl om hvilke lægter, skruer eller beslag du skal bruge til dit projekt.
Inden du besøger din lokale Bygma anbefaler vi at du måler alle elementer i din tagkonstruktion og medtager billeder af specifikke områder der eventuelt volder dig udfordringer. På den måde kan vores medarbejdere vejlede dig bedst muligt.